Pompeo: Severna Koreja i dalje pravi gorivo za nuklearne bombe

Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, svedoči pred senatski Komitetom za inostrane poslove na Kapitol hilu, tokom saslušanja o diplomatiji i nacionalnoj bezbednosti, 25. jula 2018.

Severna Koreja i dalje proizvodi gorivo za nuklearne bombe, uprkos obećanjima da će odustati od svog nuklearnog programa, rekao je državni sekretar Majk Pompeo u sredu.

Tokom ispitivanja pred Komitetom Senata za spoljne poslove, Pompeo je rekao da režim sevenokorejskog lidera nastavlja da proizvodi materijal za fisiju.

On je odbio da odgovori na pitanje da li severnokorejski nuklearni program i dalje generalno napreduje i da li Pjongjang pokušava da napravi balističku raketu koja bi mogla da bude lansirana sa podmornica.

Pompeo je rekao da više voli da odgovara na takva pitanja u "drugačijoj postavci", misleći na poverljive brifinge. Rekao je senatorima da bi odgovaranje na takva pitanja u javnosti moglo da našteti "kompleksnim pregovorima sa komplikovanim protivnikom".

Tokom prošlomesečnog Singapurskog samita sa predsednikom Donaldom Trampom, Kim je obećao da će se denuklearizovati. Vremenske odrednice nisu date, a Pompeo je rekao da bi bilo nemoguće predvideti kada bi to moglo da se dogodi.

Odmah nakon samita, Tramp je tvitovao da Severna Koreja više nije nuklearna pretnja.

Pompeo je rekao u sredu da "primarni sistemi" koji su pretili SAD i dalje postoje. Rekao je da je Tramp u svojoj izjavi ponajpre mislio na tenzije između SAD i Severa "značajno umanjene".

Ali, Pompeo je rekao zakonodavcima da su tekući razgovori sa Severnom Korejom bili "proverljiv dokaz" kretanja ka denuklearizaciji. On je kazao da je Kim razumeo američku definiciju denuklearizacije i da Sever neće tek "provozati" Trampovu administraciju. Poručio je zakonodavcima da mogu mirno da spavaju.