Pompeo: Šansa da se promeni tok istorije na Korejskom poluostrvu

Novi državni sekretar SAD, Majk Pompeo, tokom ceremonijalnog polaganja zakletve u Stejt dipartmentu, u Vašingtonu, 2. maja 2018.

Novi državni sekretar SAD, Majk Pompeo, izjavio je da postoji jedinstvena prilika da se promeni tok istorije na Korejskom polustrvu, kroz planirani sastanak predsednika Donalda Trampa sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

"Podvlačim reč 'šansa'; na početku smo faze rada i ishod je svakako još nepoznat", rekao je Pompeo nakon svog svečanog polaganja zakletve u Stejt dipartmentu u sredu. Tramp je bio prisutan.

Pompeo je rekao da Trampova administracija neće ponavljati greške iz prošlosti, dodajući "naše oči su širom otvorene". Rekao je: "Predani smo trajnoj, proverljivoj, nepovratnoj demontaži severnokorejskog programa oružja za masovno uništenje i da se to učini bez odlaganja".

Tramp je po prvi put posetio Stejt dipartment u sredu, kako bi prisustvovao ceremoniji polaganja zakletve.

"Majk je pravi američki patriota", rekao je Tramp hvaleći Pompea. "Nemam sumnje da ćete učiniti Ameriku ponosnom, kao naš novi šef diplomatije".

Predsednik Donald Tramp aplaudira državnom sekretaru Majku Pompeu tokom ceremonije polaganja zakletve u Stejt dipartmentu, 2. maja 2018. u Vašingtonu. S leva na desno: Pomeo, njegov sin Nikolas Pompeo, njegova supruga Suzan pompeo, Tramp i potpeddsednik SAD Majk Pens.

Pompeo je obećao da će uliti novi život u Stejt dipartment.

"Diplomatski korpus Sjedinjenih Država treba da bude u svakom kutku, svakom protežu sveta, izvršavajući misije u korist svoje zemlje. I moja je skromna, uzvišena obaveza da pomognem da se to postigne", rekao je Pompeo dok se obraćao zaposlenima koji su se okupili kada je on stigao na prvi pun radni dan u Stejt dipartmentu.

Video: Pompeo vidi šansu da "promeni tok istorije na Korejskom poluostrvu"

Your browser doesn’t support HTML5

Pompeo Sees Chance to 'Change the Course of History on the Korean Peninsula'

Tomas Hil iz Bruklin institjušn iz Vašingtona, kaže: "Rekao bih treba da ide dalje od obnavljanja, rekao bih da mu je potrebno da modernizuje Dipartment, dok se u isto vreme vode međuagencijske bitke koje će neizbežno doći, kao i da se nosi sa problemima normalne, međunarodne diplomatije: Iran, Severna Koreja, Rusija itd".

Bivši direktor CIA preuzima kormilo Stejt dipartmenta nakon Trampove odluke da otpusti tadašnjeg državnog sekretara Reksa Tilersona u martu, nekoliko sati nakon što se Tilerson vratio sa puta po Africi.

Za razliku od Tilersona, Tramp kaže da ima bliske radne odnose sa Pompeom.

"Majk Pompeo je neko za koga mislim da ima 'najbolje uho' za predsednika", kaže Najl Gardiner iz prokonzervativne vašingtonske institucije, Heritidž fondacije.

Novi državni sekretar SAD, Majk Pompeo (centar), i njegova supruga Suzan Pompeo (desno) i sin Nik Pompeo, aplaudiraju nakon obraćanja zaposlenima u Stejt dipartmentu, pošto je stigao u Steht dipartment u Vašingtonu, 1. maja 2018.

Pompeo je uslikao "selfije" sa nekoliko zaposlenih u Stejt dipartmentu, obećavajući da će doći do što više članova osoblja bude moguće.

"Provešću nešto vremena na sedmom spratu" i sastati se sa ljudima u "mnogim delovima ove organizacije", rekao je.

Američki službenik u diplomatiji, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je za Glas Amerike da se nada da će Pompeovo iskustvo iz Kongresa, Vojske SAD i obaveštajne zajednice "istaći da se Sjedinjene Države susreću sa pravim protivnicima u inostranstvu i da je karijerni zaposleni u (Stejt) dipartmentu resurs - a ne neprijatelj".

Tilerson je bio pod vatrom u Stejt dipartmentu zato što je mnoge pozicije ostavio nepopunjene i zato što je predlagao dramatična smanjenja budžeta, što je oborilo moral diplomatske radne snage.

Pompeo, čije je postavljenje potvrđeno prošle nedelje, ukrcao se u avion tek nekoliko sati nakon što je položio zakletvu u četvrtak, putujući na sastanak šefova diplomatija NATO zemalja u Briselu. Nastaviće za Saudijsku Arabiju, Izrael i Jordan.

"Mislim da će njegovo prisustvo na svetskoj pozornici biti mnogo veće nego što je to bilo prisustvo Reksa Tilersona", kaže Gardiner iz Heritidž fondacije.

I tok je Tilerson poveo samo jednog novinara na svoj prvi put po Aziji, Pompeo je napustio Vašington sa šest novinara u svom avionu prošle nedelje. Pompeo je odabrao još dvoje novinara za nastavak puta po Bliskom istoku, pre nego što se vrati u Vašington u ponedeljak.

"Mislim da imamo rekord najdužeg prvog putovanja prvog dana na poslu", našalio se Pompeo u utorak.