Papa Franja pozvao na jedinstvo i solidarnost

Your browser doesn’t support HTML5

Papa Franja pozvao na jedinstvo i solidarnost

Papa Franja je u istorijskom obraćanju na sednici oba doma Kongresa poručio zakonodavcima i Amerikancima da budu složni i ne okreću leđa siromašnima u svojoj okolini

U istorijskom obraćanju američkom Kongresu, papa Franja pozvao je zakonodavce i američke gradjane da stave u stranu svoje podele i obnove duh solidarnosti i bratstva, radi opšteg dobra.

Papa Franja je prvi poglavar rimokatoličke crkve u istoriji koji se obratio zajedničkoj sednici oba doma Kongresa. Njegova glavna poruka zakonodavcima i Amerikancima je glasila da budu složni i ne okreću ledja siromašnima u svojoj okolini.

Američki zakonodavci su snažnim aplauzom pozdravili papu na ulasku u salu, iako niko nije očekivao da će njegov govor biti nekontroverzan, i bez tema o kojima u samom Kongresu postoje stalna neslaganja. Jedno od takvih pitanja jeste imigracija, a papa je pozvao SAD da se ponašaju humano i prema imigrantima.

“Ne smemo da budemo zatečeni zbog njihovog broja, već da ih posmatramo kao osobe, da vidimo njihova lica i slušamo njihove priče, da pokušamo da odgovorimo što bolje možemo na njihovu situaciju. Da odgovorimo na način koji je uvek human, pravedan i bratski.”

Papa je pomenuo i druga osetljiva pitanja, uključujući izbegličku krizu na Bliskom istoku I Evropi, hitnu potrebu da se koordiniše globalna akcija za kontrolisanje klimatskih promena, kao i problem materijalizma i nepravedne raspodele bogatstva unutar kapitalizma. Papa Franja je, uz to, poručio da je potrebno pronaći delikatni balans u zaštiti verskih i ličnih sloboda uz ujedno suzbijanje nasilja počinjenog u ime religije.

“Naš svet je sve više mesto nasilnih konflikata, mržnje i brutalnih zločina, počinjenih čak u ime Boga i religije. Znamo da nijedna religija nije imuna na vidove pojedinačne zaslepljenosti ili ideološkog ekstremizma.”

Obaćanje Kongresu poglavar rimokatoličke crkve je iskoristio da phzove na ukidanje smrtne kazne u SAD i širom sveta. Iako nije upotrebio reč “abortus”, on je naglasio da je neophodno zaštititi ljudski život u svim fazama njegovog razvoja. Papa je takodje uputio snažnu osudu trgovine oružem, u zemlji koja je najveći svetski izvoznik oružja.

“Moramo da se zapitamo – zašto se smrtonosno oružje prodaje onima koji planiraju da nanesu neopisive patnje pojedincima i društvu? Nažalost, odgovor je, kao što svi znamo, jednostavno: novac - novac natopljen krvlju, često krvlju nedužnih. Suočeni sa sramnom ćutnjom, naša je dužnost da se suočimo sa tim problemom i zaustavimo trgovinu oružjem”.

Papa Franja bio je svestan da se obraća sastavu Kongresa koji je polarizovan više nego generacijama unazad. Njegovi stavovi o klimatskim promenama i ekonomskoj nejednakosti su bliži američkim demokratama dok se kod drugih pitanja kao što su gej brakovi i abortus više podudaraju sa republikanskim. Bilo da su se zakonodavci slagali sa njegovim stavovima ili ne, njegov govor, koji je trajao 50 minuta, često je prekidan toplim aplauzom a na završetku su mu priredili ovacije na nogama.

Njegovo obraćanje je prenošeno uživo na televizijskim kanalima a hiljade ljudi okupljene ispred zgrade Kongresa pratile su ga na velikim ekranima na Nacionalnom molu.

Posle govora, papa se pojavio na balkonu Kapitola, dok su uz njega stajali lideri obe velike političke stranke, uključujući Predsedavajućeg Predstavničkog doma, Džona Bejnera, koji je pobožan katolik i koji se, čak, rasplakao tokom papinog govora. Posle Kongresa, pokazujući u praksi ono što propoveda, popularni papa se uputio na molitvu i ručak sa beskućnicima američke prestonice u obližnjoj crkvi.

Danas popodne, papa Franja odlazi za Njujork, gde će se provesti kroz centar Menhetna i držati večernju službu u Katedrali Svetog Patrika. Sutra ujutro papa će se obratiti i Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Poslednja stanica njegove posete SAD biće Filadelfija gde će prisustvovati skupu posvećenom porodicama ali obići i jedan lokalni zatvor.