Saradnja Srbije i SAD u borbi protiv utaje poreza

Kajl Skot (L) i Siniša Mali (D), arhivska fotografija (Foto: RFE/RL)

Sjedinjene Američke Države i Srbija potpisale su sporazum čija je svrha sprečavanje utaje poreza, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije. U ime dve države dokument su potpisali Siniša Mali, ministar finansija, i Kajl Skot, ambasador SAD-a u Beogradu.

Sporazum je, kako navodi Ministarstvo finansija Srbije, rezultat saradnje Uprave za sprečavanje pranja novca Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Država.

Cilj saradnje dve države, kako se ukazuje u saopštenju, jeste poboljšanje usaglašenosti poreskih propisa na međunarodnom nivou i primene FATKA propisa (The Foreign Account Tax Compliance Act), koji se odnosi na niz propisa Sjedinjenih Američkih Država donet u cilju borbe protiv utaje poreza.

Ne propustite: Osuđeni Miroslav i Marko Mišković

„Time se predviđa da strane finansijske institucije ili drugi finansijski posrednici učestvuju putem izveštavanja u sprečavanju izbegavanja plaćanja poreza od američkih državljana ili onih koji imaju pravo stalnog boravka u SAD, a koji svoja finansijska sredstva drže u neameričkim finansijskim institucijama i na stranim računima“, saopštilo je ministarstvo.

Ne propustite: Aleksić: Rad na jačanju poreske discipline

Time se Srbija, zaključuje Ministarstvo finansija, pridružuje grupi više od 110 država koje sa SAD rade na omogućavanju međunarodne usklađenosti poreskih zakona.