Posle kritika iz Brisela, Pejović pojašnjava izjavu o EU

  • Nebojša Redžić

Andrija Pejović, ministar evropskih poslova Crne Gore (arhivski snimak)

Nastup crnogorskog ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića u jednoj TV emisiji, još jednom je ostavio dilemu da li je Crna Gora zadovoljna dinamikom evropskih integracija. Nakon što je na njegove stavove reagovala poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak, danas se oglasilo i crnogorsko Ministarstvo evropskih poslova

Iz MEP su kazali da Pejović nije hvalio Kinu, Tursku i Rusiju, već analizirao snagu i realni politički uticaj trećih država na Zapadni Balkan, bez dovođenja u pitanje evropskih vrijednosti, važnosti i ispravnosti evropskog puta Crne Gore

Gostovanje crnogorskog ministra evropskih poslova Aleksandra Pejovića u jednoj televiziskoj emisiji, još jednom je pobudilo sumnju u to da crnogorska vlast nije zadovoljna odnosom EU u ocjenjivanju učinaka zvanične Podgorice.

Naime, nakon što je rekao da na priključivanje EU-i gleda kao na priključivanje jednoj zajednici vrijednosti, Pejović je u tom intervjuu konstatovao da “EU nije možda spremna da uloži koliko Kina, nije efikasna kao Turska, nije sposobna da rješava brzo pitanja kao Rusija”, konstatujući uzgred da “EU ipak nudi jedan okvir kojem kojem Crna Gora teži".

Nakon toga, oglasila se bivša dugogodišnja poslanica Evropskog parlamenta, a sada predsjednica Žena Evropske narodne partije Doris Pak koja je crnogorskog ministra evropskih poslova upitala “šta će on u EU ako hvali Kinu, Tursku i Rusiju"?

Danas je iz Vladinog resora na čijem je čelu Pejović stigla reakcija u kojoj se navodi da ministar nije hvalio Kinu, Tursku i Rusiju, već analizirao snagu i realni politički uticaj trećih država na Zapadni Balkan, bez dovođenja u pitanje evropskih vrijednosti, važnosti i ispravnosti evropskog puta Crne Gore.

Kako su pojasnili, Pejović je u jednom segmentu emisije govorio o uticaju trećih sila na Zapadni Balkan, te potrebi većeg prisustva i angažovanja EU u regionu i stavovi ministra na ovu temu su, dodaju iz Ministarstva, jasni, nedvosmisleni i konzistentni "što je očigledno, kako iz čitave ove emisije, tako i iz drugih javnih nastupa ministra Pejovića."

Kako su kazali, o stavovima ministra i resora na čijem čelu, najbolje govore dobri rezultati u pristupanju EU. A oni su, kako smatraju u ministarstvu, nesporni.

Nakon što je putem društvene mreže Tviter Pejović pozvao Doris Pak da "provjeri ove činjenice prije nego krene sa osudama i kritikama, jer je to znak osnovne korektnosti", ona mu je uzvratila da nije osuđivala njegovu izjavu, već da se prosto zapitala zašto još uvijek želi u EU, ako već posjeduje ovakva saznanja.

"Šta nije tačno u vezi sa ovim? Molim Vas da provjerite činjenice sa Vaše strane", napisala je Pak.