Potpredsednik SAD i lideri u Kongresu vakcinisani protiv Kovida 19

Potpredsednik SAD Majk Pens prima Fajzer/Bajontek vakcinu u kompleksu Bele kuće, 18. decembra 2020. (Foto: AP/Andrew Harnik)

Potpredsednik Sjedinjenih Država Majk Pens vakcinisan je u petak protiv Kovida 19 pred televizijskim kamerama da bi uverio Amerikance da je vakcina bezbedna.

"Ništa nisam osetio. Odlično urađeno", rekao Pens nakon što je vakcinisan i ocenio da je brzina kojom je vakcina razvijena "medicinsko čudo".

“Dolazi nada. Američki narod može da bude uveren da imamo jednu i možda za nekoliko sati dve bezbedne vakcine", rekao je Pens, ukazujući na očekivanu odluku Uprave za hranu i lekove (FDA) da odobri hitnu upotrebu vakcine kompanije "Moderna".

Prvo je odobrena vakcina kompanije "Fajzer" i njenog nemačkog partnera "Bajonteka".

Ne propustite: Savetodavni odbor FDA odobrio hitnu upotrebu vakcine kompanije "Moderna"

Pens je dodao da je "izgradnja poverenja u vakcinu razlog što smo ovde jutros".

Na događaju u Beloj kući, vakcinu su primili i Pensova supruga Karen i glavni američki zdravstveni zvaničnik Džerom Adams.

Vakcinu protiv koronavirusa u petak su primili i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi prima vakcinu protiv Kovida 19, 18. decembar 2020. (Foto: Ken Cedeno/Pool via Rojters)

Administracija predsednika Donalda Trampa pomogla je da vakcinacija protiv koronavirusa počne ranije nego što su čak i pojedini u njegovom kabinetu očekivali, pokretanjem kampanje za brzi razvoj i distribuciju vakcine na proleće.

Međutim, ni peti dan najveće kampanje vakcinacije u istoriji zemlje, Tramp nije javno govorio o vakcinaciji, niti je sam vakcinisan. O vakcini je tvitovao samo dva puta, prenosi AP. Portparol Bele kuće rekao je da je Tramp i dalje spreman da bude vakcinisan i da će primiti vakcinu kada za to bude pravo vreme.

U međuvremenu, Pens je preuzeo glavnu ulogu u tom pogledu - ove nedelje je obišao objekat za proizvodnju vakcina, pre nego što je i sam vakcinisan u javnosti.

Pensov primer uskoro bi mogli da slede i drugi politički lideri, što je deo kampanje da se javnost uveri u bezbednost vakcina, koje su odobrene nakon obimnih kliničkih ispitivanja i naučne revizije.

Ne propustite: Prve vakcine protiv Kovida su tu, ali će veći deo sveta morati da čeka

Bivši predsednici Bil Klinton, Džordž Buš mlađi i Barak Obama ranije su saopštili da su spremni da se vakcinišu u javnosti, a novoizabrani predsednik Džo Bajden i njegova supruga Džil primiće vakcinu u ponedeljak, saopštili su Bajdenovi saradnici.

Vodeći američki ekspert za zarazne bolesti Entoni Fauči, koji je imenovan za Bajdenovog glavnog zdravstvenog savetnika, rekao je da će se vakcinisati čim bude mogao i da čeka da doze stignu u Nacionalni institut za zdravlje (NIH).

"Nadam se da će to biti u narednih nekoliko dana", rekao je Fauči za televiziju NBC u petak.

Za obe vakcine su potrebne dve doze, a prioritetne grupe za vakcinaciju su zdravstveni radnici i štićenici i zaposleni u domovima za stare.

U SAD je u četvrtak registrovano rekordnih 239.903 novozaraženih, čime je ukupan broj inficiranih od izbijanja pandemije pre gotovo godinu dana premašio 17 miliona. Od Kovida 19 preminulo je najmanje 310.000 ljudi.