Vučić na samitu "Brdo-Brioni": Ništa od lepih snova za Zapadni Balkan

Lideri zemalja procesa Brdo-Brioni na skupu u Skoplju prošle godine, (Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS)

Ništa od "lepih snova" koji se iz Evropske unije pominju u vezi sa Zapadnim Balkanom neće se ostvariti, izjavio je u četvrtak predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ocenio da se neće obistiniti ni otvaranje novih poglavlja za Srbiju i Crnu Goru, ni početak pregovora za Albaniju i Severnu Makedoniju, za Bosnu se ništa neće dogoditi, a izostaće, kako je rekao, i vizna liberalizacija za Kosovo.

Govoreći u Tirani, na samitu Procesa Brdo-Brioni, na kojem učestvuju lideri zapadnobalkanske šestorke, uz predstavnike Hrvatske, Slovenije i EU, Vučić je rekao da razgovori nisu bili jednostavni, ali da se pričalo otvorenih karata:

"Mnogo je bolje da imamo ovakve razgovore, teške, otvorene, neprijatne, ali da sve to radimo u miru i da dobro razumemo svi da nam očuvanje stabilnosti od suštinskog značaja i interesa. Tako da ako očekujete lak dijalog, a da sve ovo čujete, da sve ovo vidite, onda moram da budem iskren da je to pogrešno očekivanje. I tu nema mogućnosti za lak dijalog", objasnio je Vučić.

Vučić je rekao da je jasno da se, kada je reč o Kosovu i Metohiji, ne ide u "mirnije i lakše vode". Po njegovim rečima, on je predstavnicima Prištine poručio da mogu da zovu i predsednike Hrvatske i Slovenije, i Amerikance, ali da je to pitanje odnosa Srba i Albanaca.

"Mi to moramo da rešimo, nema sile koja može da natera Srbiju da se ponaša suprotno svojim nacionalnim interesima", poručio je Vučić i dodao da je predstavnicima vlasti u Prištini rekao da razgovori nisu teatar u kome se za unutrašnju javnost "pričaju bajke o ujedinjavanju":

"Kad date jednom narodu, drugom po veličini na Zapadnom Balkanu, dakle odmah iza srpskog, da govori o svom nacionalnom ujedinjavanju, onda to nije samo otvaranje Pandorine kutije, već su to stvari koje su mnogo opasnije. Priča o mini Šengenu između Prištine i Tirane, ili kako oni kažu Albanije i Kosova je nemoguća. To je sumanuta priča", istakao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao i da podržava viznu liberalizaciju za Kosovo, ali je primetio i da je kosovski problem veoma daleko od bilo kakvog rešenja, i da će se na rešenje čekati ko zna koliko godina.

"Prihvatili smo sve iz Evropske unije i sada smo zaglavljeni i to će trajati, ali nadam se ne zauvek", zaključio je Vučić.