Predstavnici Tvitera svedoče u kongresnoj istrazi Rusije

Predstavnici Tvitera danas iza zatvorenih vrata razgovaraju sa članovima odbora za obaveštajne poslove oba doma Kongresa, u vezi sa istragama ruskog mešanja u prošlogodišnje američke izbore.

Slični brinfizi održani su prošlog meseca sa predstavnicima Fejsbuka, koji je pristao da zakonodavcima dostavi 3.000 reklama, povezanih sa Rusijom, koje su se odnosile na kontroverzna društvena i politička pitanja a plasirane su na toj platformi. Kongresni odbori ispituju širenje lažnih vesti kao i to da li je neko u Sjedinjenim Državama učestvovao u povezivanju tog sadržaja sa specifičnim korisnicima.

U slučaju Tvitera, ispituju se takozvani “botovi” - lažni nalozi otvoreni da bi se brzo i automatski širile informacije.

Sastanci sa tehnološkim kompanijama do sada su bili zatvoreni za javnost ali odbori za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma i Senata planiraju da drže i javne pretrese o upotrebi sredstava na internetu u pokušajima da se utiče na izbore. Predsednik Tramp, koji često kritikuje medije, u sredu je na Tviteru poručio da je Fejsbuk zajedno sa televizijskim medijskim kompanijama i najvažnijim listovima u zemlji radio protiv njega tokom izbora.

“Tramp kaže da je Fejsbuk protiv njega. Liberali kažu da smo pomogli Trampu. Obe strane su uznemirene zbog ideja I sadržaja koji im se ne dopada. Tako izgleda voditi platformu na kojoj mogu da se iznesu sve ideje”, rekao je izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg u odgovoru na Trampov tvit.