Preminula američka književnica Toni Morison

Američka književnica Toni Morison

Proslavljena američka književnica i dobitnica Nobelove nagrade Toni Morison preminula je u 89. godini u Njujorku.

Izdavačka kuća Alfred Knof saopštila je da je Morison preminula u ponedeljak veče u bolnici u Njujorku, dok je njena porodica navela da je umrla posle kraće bolesti, okružena porodicom i prijateljima.

Toni Morison je prva Afroamerikanka koja je osvojila Nobelovu nagradu za književnost, 1993. godine, a Švedska akademija je u obrazloženju veličala njen jezik i "vizionarsku snagu".

Uspon Toni Morison bio je vrtoglav. Prvi roman, "Najplavlje oko" objavila je sa gotovo 40 godina, dok je Nobelovu nagradu dobila u ranim 60-tim, posle samo šest objavljenih romana.

Za roman "Voljena", priču o majki koja je tokom američkog Građanskog rata ubila svoju dvogodišnju ćerku da bi je spasila ropstva, dobila je Pulicerovu nagradu 1988 godine.

Roman je dio trilogije koja, kako je navela Morison, razmatra temu ljubavi kroz perspektivu crnačke istorije. Drugi deo "Džez", o ljubavnom trouglu u Njujorku 1920-tih, objavljen je 1992., a treća knjiga "Raj", o ženama u malom, pretežno crnačkom gradu, objavljena je 1997. godine.