Preminula Areta Frenklin, "kraljica soula"

Areta Frenklin, američka pevačica poznata među milionima fanova širom sveta kao "kraljica soula", preminula je u 77. godini života, u svom rodnom gradu Detroitu, gde je bila na palijativnoj nezi, posle dugotrajne borbe sa kancerom.

Rođena 25. marta 1942. u Memfisu u Tenesiju, Areta je odrasla u Detroitu, gde je njen otac, C.L. Frenkin, bio popularni sveštenik. Njen talenat je prepoznat još u mladosti, pošto je svirala klavir i pevala crkvenu muziku tokom službe svog oca.

Prebacila se na pop i džez muziku u 18. godini, snimivši ploču za "Kolumbija rekords". Ali pravi proboj usledio je 1967. sa "Atlantik rekordsom", koji joj je omogućio da po prvi put peva sa svojim prirodnim, gospel intenzitetom.

Te godine je stekla nacionalnu slavu serijom hit singlova, uključujući i "Chain of Fools", "A Natural Woman" i svojom najpoznatijom pesmom, “Respect,” njenim prvencem na mestu broj jedan liste Bilbord hot 100.

Arhiva - Areta Frenklin u Filadelfiji, 26. jula 2010.

Tu pesmu je napisao tekstopisac Otis Reding, koji je preminuo te godine kada je ona objavljena, 1967. Ali, Areta Frenklin je transformisala pesmu u himnu za crnce i žene prepevavši tekst pesme i dodajući redove u kojima speluje njen naslov - "R-E-S-P-E-C-T, find out what it means to me".

“Svi žele da budu poštovani, svima je potrebno poštovanje – mladima, starima i onima u sredini. Muškarci, žene, svi tražimo poštovanje i želimo da nas cene. Tako da meni pesma danas znači istu stvar koju je značila i tada”, izjavila je Areta u jednom intervjuu.

Više od 110 puta se pojavila na listi Bilbord magazina, više od bilo koje žene u istoriji magazina. Godine 1987. Frenklin je postala prva žena koja je uvršćena na rokenrol Listu slavnih.

Takođe je snimila popularne i priznate albume poput "Amazing Grace" i "Young, Gifted and Black".

Nakon pada 1970-ih, karijera Arete Frenklin ponovo se uzdigla pojavljivanjem u filmu "Braća Bluz" 1980. godine i sa novom serijom hitova, uključujući "Freeway of Love".

U američkoj kulturi, probila je mnoge barijere. Kada je imala 52 godine postala je najmlađa dobitnica prestižnih nagrada Kenedi centra a 2005. bila je jedna od 14 legendarnih Amerikanaca kojima je dodeljena Predsednička medalja slobode.

Borila se sa problemom prekomerne težine i sa zdravstvenim problemima, ali čak i u svojim starijim godinama, njen zvonki glas ostao je čudo. 2009. godine pevala je na prvoj inauguraciji predsednika Baraka Obame.

Dospela je na naslovnice ponovo 2016, kada je četiri i po minuta pevala prerađenu himnu SAD pre fudbalske utakmice Detroit lajonsa.

Mnogi kažu da je privatno bila podjednako plemenita i otmena kao i na sceni.

"Muzika je moja ljubav, ona je suština mog bića. Baviću se ovim poslom dugo...”, izjavila je jednom prilikom.

I dok kraljica soula fizički više nije sa nama, njena muzika će nastaviti da vlada još generacijama.

Poznate ličnosti odaju poštu Areti

Ser Pol Makartni bio je među onima koji su odali počast Areti Frenklin. "Odvojimo trenutak da izrazimo zahvalnost zbog divnog života Arete Frenklin, kraljice naših duša, koja nas je sve inspirisala toliko godina. Nedostajaće nam ali uspomena na nju kao muzičara i divno ljudsko biće će živeti sa nama zauvek", napisao je na Tviteru.

Elton Džon je napisao: "Gubitak Arete Frenklin je udarac za sve koji vole pravu muziku - muziku iz srca, duše i crkve. Njen glas je bio jedinstven a njena veština za klavirom možda potcenjena - ona je bila jedna od mojih omiljenih pijanista."

Predsednik Donald Tramp je rekao: "Kraljica soula, Areta Frenklin, je mrtva. BIla je sjajna žena sa divnim darom od Boga - svojim glasom. Nedostajaće!"

Bivši predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel izrazili su "najtoplije izraze saučešća njenoj porodici i svima koji su voleli njenu muziku." "Kroz svoje kompozicije i muzički dar bez premca, Areta je pomogla da se definiše iskustvo života u Americi. U njenom glasu, mogli ste čuti našu istoriju, sve njene elemente i sve nijanse - našu snagu, našu bol, našu tamu i naše svetlo, našu potragu za iskupljenjem i teško osvojenim poštovanjem", saopštila je porodica Obama. "Areta je možda prešla u neki bolji svet ali dar njene muzike ostaje za njom da nas sve inspiriše. Neka kraljica soula počiva u večnom miru".