Preminula bogatašica i modna ikona Glorija Vanderbilt

  • Asošijejted Pres

Gloria Vanderbilt sa sinom, novinarom CNN-a Andersonom Kuperom.

Glorija Vanderbilt, naslednica jednog od najvećih porodičnih bogatstava u američkoj istoriji, umetnica i večni romantik, koja je započela život kao "sirota mala bogatašica" Velike depresije, preživela porodičnu tragediju i brojne brakove i vladala modnom scenom 1970-ih i 80-ih zahvaljujući svojim slavnim farmerkama, preminula je u ponedeljak u 96-oj godini.

Vanderbilt je bila čukunuka finansijera Kornelijusa Vanderbilta i majka poznatog novinara CNN-a Andersona Kuper, koji je objavio njenu smrt u in-memoriamu koji je TV mreža emitovala tokom jutra. Kuper je potvrdio da je Vanderbilt preminula u svojoj kući, okružena porodicom i prijateljima. Bolovala je od raka želuca.

"Glorija Vanderbilt je bila izuzetna žena, koja je volela život i živela ga kako je želela", saopštio je Kuper. "Bila je slikarka, spisateljica i dizajnerka ali takođe izuzetna majka, žena i prijatelj. Imala je 95 godina ali da ste pitali bilo koga iz njenog okruženja rekao bi vam da je najmlađa osoba koju poznaju, najsavremenija i najviše "kul".

Glorija Vanderbilt i Frenk Sinatra izlaze iz hotela Berkšir u Njujorku posle zajedničkog ručka 31. decembra 1954.

Vanderbilt je u svojoj biografiji napisala da je kao devojčica razmišljala da postane kaluđerica, što bi bio ogroman gubitak za hroničare viskog društva, poznatih ličnosti i njihovih afera. Umesto toga, Glorija se okrenula životu koji je mogao da pruži zaplet brojnim TV sapunicama, ljubavnim romanima, mjuziklima na Brodveju i potresnim filmovima.

Prvi put se udala sa 17 godina, zbog čega joj je tetka oduzela nasledstvo. Među njenim muževima su čuveni dirigent Leopold Stokovski i Sidni Lamet, slavni filmski i TV reditelj. 1988. bila je prisutna kada je jedan od četvorice njenih sinova izvršio samoubistvo.

Takođe je prkosila rasnim standarima svog vremena zabavljajući se sa crncem fotografom i filmskim autorom Gordonom Parksom 1950-ih.

Bila je talentovana slikarka, a takođe je glumila na Brodveju i na televiziji. Bavila se dizajnom tkanina i onda se zainteresovala za teksas. Udružila se sa Mohanom Murhanijem koji je 1978. pokrenuo marketinšku kampanju vrednu milion dolara. Kampanja je pretvorila brend farmerki Glorije Vanderbilt, čiji je zaštitni znak bio labud, u potpunu senzaciju. Na vrhuncu uspeha 1980, prodajom farmerki zaradila je 200 miliona dolara.

Vanderbilt je napisala nekoliko knjiga, uključujući hroniku svog ljubavnog života: "Tada je to delovalo važno", u kojem se pojavljuju poznata imena kao što su Erol Flin, sa kojim se zabavljala kao tinejdžerka, Frenk Sinatra, zbog kojeg je napustila Stokovskog, Marlon Brando i Hauard Hjuz. Tvrdila je da je njen jedini srećan brak bio sa autorom Vajatom Kuperom, koji je okončan kada je Kuper preminuo 1978. u 51. godini. Anderson Kuper nazvao je njenu biografiju "sjajnom knjigom i starijom verzijom priče "Seks i grad".

"Imala sam mnogo, mnogo ljubavi", ispričala je Vanderbilt u intervjuu za Asošijejted Pres 2004. "Uvek sam mislila da će se nešto divno dogoditi. I uvek se događalo."

Vajat Kuper, njujošrki izdavač i Glorija Vanderbilt u svom stanu u Njujorku. 6. januara 1970.

Glorija Lora Medlin Sofi Vanderbilt rođena je 1924, jedan vek nakon što je njen čukundeda započeo da gradi porodično bogatstvo, prvo u proizvodnji parobroda a kasnije u železnici. Kada je umro 1877. godine u 83-oj godini, za sobom je ostavio oko 100 miliona dolara.

Njen otac, Redžinald Klejpul Vanderbilt, kockar i alkoholičar koji je umirao od ciroze jetre imao je 43. godine kada je 1923. oženio 19-godišnju Gloriju Morgan. Njihova ćerka imala je samo godinu dana kada je Vanderbilt preminuo 1925. nakon što je za 14. godina proćerdao 25 miliona.

Vanderbilt je nasledila svoj lični fond od 5 miliona dolara i postala "sirota mala bogatašica" 1934. kao desetogodišnja devojčica, kada su njena majka i tetka počele da vode bitku za starateljstvo nad njom. Tetka, Gertruda Vanderbilt Vitni, koja je kontrolisala 78 miliona dolara nasledstva i osnovala Vitni muzej američke umetnosti, dobila je starateljstvo nad svojom bratanicom.

Šokirani sudija je završio suđenje o starateljstvu kada je jedna služavka optužila Glorijinu majku za lezbejsku aferu sa članicom britanske kraljevske porodice. Sudska bitka je opisana u bestseleru iz 1980. "Mala Glorija ... konačno srećna", koji je dve godine pretvoren u TV mini-seriju, u kojoj je Anđela Lenzberi glumila Vitni.

Nakon što je narednih sedam godina provela na tetkinom imanju na Long Ajlendu, Vanderbilt je otišla u Holivud. Zabavljala se sa poznatim muškarcima i objavila da će se udati za Hjuza, ali se umesto toga sa 17 godina udala za njegovog pres agenta, Paskvalea di Ćika, zbog čega je njena tetka odlučila da je izbaci iz svog testamenta.

Glorija Vanderbilt sa svojim novim mužem Sidnijem Lametom, snimljena 27. avgusta 1956.

Kada je napunila 21. godinu, Vanderbilt je dobila pristup svom nasledstvu od pet miliona dolara. Odmah se razvela od Di Ćika, za koga kaže da ju je često tukao, i sledećeg dana udala za 64-godišnjeg Stokovskog. Brak sa dirigentom trajao je 10 godina i dobili su dvoje sinova, Stanislausa i Kristofera.

Posle raspada braka, Vanderbilt je ponovo vodila sudsku bitku, ovog puta za starateljstvo nad svojim sinovima. Stokovski je na suđenju optužio da previše vremena provodi na zabavama a premalo sa svojim dečacima. Ona ga je optužila da je bio tiranin prema sinovima i da zapravo ima 85 godina a ne 72 kako je tvrdio. Sudija je Vanderbilt dao puno starateljstvo ali je komentarisao da je sud "protraćio mesec dana na probleme koje bi zreli i inteligentni roditelji razrešili sami."

Posle razvoda, Glorija se udala za Sidnija Lameta 1956. a razvela od njega i udala za Kupera 1963. Njihov najstariji sin Karter, diplomac sa Prinstona i urednik magazina American Heritage ubio se 1988. kada je imao 23 godine, skočivši sa balkona na 14. spratu u stanu svoje majke, koja je pokušavala da ga zaustavi. Policija navodi da se lečio od depresije a njegovi prijatelji su ispričali da je bio očajan zbog raskida sa devojkom.

U TV intervjuu koji je dala svom sinu Andersonu 2012. izjavila je da misli na tu tragediju svakog dana i da je razmišljala da skoči za svojim sinom. "Ali onda sam pomislila na tebe ... i to me je zaustavilo", rekla je Andersonu.

Posle uspeha u dizajnu farmerki, Vanderbilt je upustila i u druge modne oblasti, kreirajući cipele, marame, posteljinu i porcelan, preko svoje kompanije Glorija Konsepts. Takođe je dizajnirala svoj parfem nazvan "Glorious". 1988.

U svojoj biografiji "Tada je to delovalo važno", napisala je kako voli život i prihvata sve njegove delove - "bol i zadovoljstvo, dramu i razočarenja."