Preminuo američki pisac, dobitnik Pulicerove nagrade Filip Rot

Dobitnik Pulicerove nagrade Filip Rot umro je tokom noći u 86. godini života od srčanog napada, naveo je njegov agent Džejson Albano.

Rot je napisao više od 30 knjiga tokom karijere koja je trajala više od 50 godina, uključujući roman Portnojeva boljka (Portnoy Complaint) i memoar “Patrimony”.

On je bio i hvaljen i kritikovan zbog načina na koji je opisivao iskustvo Jevreja u Americi, a 2010. predsednik SAD Barak Obama mu je dodelio nacionalnu medalju za humanističke nauke.

Njegov roman iz 2004. “The Plot Against America” (Zavera protiv Amerike) istraživao je šta bi se desilo da je Čarls Lindberg, koji je zastupao anti-semitska gledišta, porazio Frenklina Ruzvelta na izborima 1940. i potpisao mirovni sporazum sa Adolfom Hitlerom.

Kritičari Rotovog opusa smatraju da je on, mada i sam jevrejin, koristio negativne stereotipe o jevrejima ili ih prikazivao u lošem svetlu.

Uprkos tome, Filip Rot je osvojio brojne nagrade za svoj rad.

Pulicerovu nagradu osvojio je 1997. za roman Američka pastorala, koji je istraživao uticaj 1960-tih godina na jednu porodicu u Nju Džersiju.

Tokom poznih godina života Rot se okrenuo egzistencijalnoj i seksualnoj krizi srednjih godina.

Takođe je predavao komparativnu književnost na univerzitetima dok se nije penzionisao 1992.

U intervjuu za književni podlistak Njujork tajmsa, Rot je rekao da je ponovo pročitao sva svoja dela kako bi video da li je protraćio sopstveno vreme i na kraju citirao izjavu čuvenog bokserskog šampiona Džoa Luisa, koji je rekao:

“Učinio sam najbolje što sam mogao s onim što sam imao”.