Protest Jevreja ispred Ministarstva pravde: Poštujte zakon i našu autonomiju

Protest članova jevrejske zajednice ispred Ministarstva pravde zbog odbijanja da se u Registar crkava i verskih zajednica upiše ime novoizabranog predsednika Jevrejske opštine Beograd, Aleksandra Saše Jinkera, u Beogradu, 23. jula 2019.

Članovi Jevrejske zajednice protestovali su u utorak ispred sedišta Ministarstva pravde, negodujući zbog toga što to ministarstvo ne želi da, kako tvrde, u skladu sa zakonom upiše u registar novoizabrano rukovodstvo Jevrejske opštine Beograd predvođeno predsednikom Aleksandrom Sašom Jinkerom. Time se, kako smatraju, krši Zakonu o crkvama i verskim zajednicama i zbog čega je rad Opštine blokiran.

Glavni rabin Isak Asijel podsetio je da Zakon garantuje autonomiju crkava i verskih zajednica u odlučivanju ko će ih predvoditi i da se od Ministarstva samo traži da poštuje odredbe Zakona.

Ministarstvo, međutim, svojim nečinjenjem po drugi put krši Zakon i stavlja se u ulogu arbitra, rekao je on u izjavi za Glas Amerike.

"Gospodin Danilo Medić smenjen je dva puta, zbog toga što je njegov rad potpuno netransparentan i zbog toga što je bukvalno okupirao deo zajednice i uveo apsolutizam, klijentelizam i krajnji populizam", rekao je Asijel.

On je podsetio da je problematično netransparentno trošenje sredstava koje je država Srbija odvojila za obeštećenje oduzete imovine žrtava Holokausta i njihovih naslednika - što je bio potez države koji pripadnici jevrejske zajednice zdušno i jednoglasno pozdravljaju.

"Gospodin Medić se hvali svojim političkim vezama. Mi smo na kraju shvatili da on zaista ima te političke veze na primeru toga što je Ministarstvo pravde sebe postavilo u ulogu arbitra", kaže rabin.

On dodaje da Ministarstvo govori o nemešanju u spor, ali da se upravo svojim nečinjenjem i neupisivanjem novoizabranog rukovodstva u Registar zapravo umešalo u tu stvar.

Rabin Asiel je tokom protesta pročitao 130. Psalm iz Biblije, čiji Stari zavet Jevreji zovu Torom i smatraju svetom knjigom, za koji je kazao da se čita u takvim prilikama i najavio da će se u narednim nedeljama svakodnevno održavati protest ispred Ministarstva pravde.

Rabin Isak Asiel čita okupljenima Toru tokom protesta članova jevrejske zajednice ispred Ministarstva pravde zbog odbijanja da se u Registar crkava i verskih zajednica upiše ime novoizabranog predsednika Jevrejske opštine Beograd, Aleksandra Saše Jinkera, u Beogradu, 23. jula 2019.

Podsetimo, članovi JOB-a i ranije su tvrdili da prema zakonu Ministarstvo samo registruje promene rukovodstava verskih zajednica i da zakon ne predviđa pravo da se u eventualnim sporovima postavlja arbitrarno, već da ukoliko ne želi da promene registruje iste može samo da odbaci u zakonskom roku, ali ne i odugovlači sa donošenjem odluke ili da odbija da odluku donese.

Ne propustite: Ministarstvo pravde da upiše novog predsednika Jevrejske opštine

"Jedna od naših današnjih parola upravo je bila 'Odluka je naša, upis je vaš'", rekao je Asijel za Glas Amerike.

Podsećamo, u martu o događanjima u Jevrejskoj opštini Beograd za Glas Amerike govorila je i članica te opštine, glumica Jelisaveta Seka Sablić:

Your browser doesn’t support HTML5

Seka Sablić o događanjima u Jevrejskoj opštini