Protest na Cetinju zbog ustoličenja Joanikija: Nećemo dozvoliti okupatorski čin

Protest na Cetinju

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u nedjelju na Cetinju na protestu protiv najavljenog ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Cetinjskom manastiru 5. septembra, poručujući da neće dozvoliti taj, kako su rekli, simbolički čin pokoravanja Crne Gore od strane Srbije.

Noseći crnogorske crvene zastave sa dvoglavim orlom i zelene zastave iz doba Božićnog ustanka 1919., okupljeni su pjevali pjesme o Crnoj Gori i njenoj slobodi, uz uzvike “Nije ovo Srbija” i “Nikad neće Crna Gora bit obala srpskog mora”.

”Mi, slobodni gradjani, slobodnom voljom danas smo se okupili na Cetinju, gnijezdu slobode koje to nije postalo da okupatori i domaći izdajnici odstupe, no srčano braneći ideale koje su Crnu Goru obdržale kroz vjekove”, piše u proglasu organizatora koji je pročitao jedan od lidera protesta, Predrag Vušurović.

U proglasu se navodi da su Crnogorci “danas izloženi svakovrsnoj diskriminaciji, etničkom čišćenju u institucijama, šikaniranju i vrijedjanju, skrnavljenju spomenika, progonu intelektualaca, negiranju nacionalne, kulturne, jezičke i vjerske posebnosti, te bjesomučnom propagandnom ratu čiji su centri u Beogradu i Moskvi, u kome nas žele predstaviti kao uzurpatore vjerskih prava oni koji su u Crnoj Gori pogazili sve ljudske i božje zakone”.

“Ne branimo mi srpskom patrijarhu da ustoliči svoga namjesnika u objektima koje se sagradila Crkva Srbije u Crnoj Gori, ali ne dozvoljavamo taj okupatorski čin u crkvi Svetog Petra, u Cetinjskom manastiru, kao simbolu crnogorske viševjekovne duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode”, rekao je Vušurović, navodeći da to neće dozvoliti “posebno zato što im je potreban kao kao simbolički dokaz našega pristanka na okupaciju od strane onih koji nas ne priznaju ni kao pravoslavce, ni kao muslimane ni kao katolike, to nas ne priznaju kao naciju, kao što nam ne priznaju ni jezik, ni crkvu, ni državu, ni kulturu”

Protest na Cetinju

U proglasu se navodi da “druge domovine do Crne Gore nemamo, i nećemo dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimilaciju i utapanje u Srpski svet”.

Nećemo dozvoliti dalja skrnavljenja crnogorskih svetinja koje su uzurpirali oni koji ne priznaju ni Crnu Goru kao državu, ni Crnogorce kao naciju”, navodi se u proglasu.

Vušurović je rekao da je “najveća savremena vrijednost Crne Gore njena multietnička harmonija”, podsjećajući da je “to jedina balkanska zemlja čiji manjinski narodi pružaju podršku njenom suverenitetu i mi marionetskoj vlasti tu civilizacijsku tekovinu nećemo dozvoliti da unizi”

“Crna Gora je vjekovima dio evropske civilizacije i mi ćemo se svim raspoživim sredstvima boriti i izboriti za evropske vrijednosti sekularizma, gradjanskog društva i multikulturnog sklada”, navodi se u tekstu.

Okupljeni su pjevali pjesme Crnoj Gori i crnogorskim nacionalnim junacima, kao i pjesme “Nije ovo Srbija”, “Branicemo ovih dana Crnu Goru od dusmana” i “Nikad nece Crna Gora bit obala srpskog mora”.

Organizatori su pozvali okupljene da na par minuta blokiraju saobraćajnicu koja vodi od Podgorice kroz Cetinje do primorja, u znak revolta jer je, kako su rekli, policija otezavala dolazak na skup iz drugih gradova.

Joanikije upozorava protivnike na "prokletstvo"

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je u nedjelju, tokom služenja liturgije u Cetinjskom manastiru, da njega ne šalje nijedna država, već Srpska pravoslavna crkva, upozoravajući oponente njegovog ustoličenja na Cetinju da “mogu navući prokletstvo na sebe”.

"…Znači, oni su se mene odrekli, ali ja kao pastir, kao mitropolit, kao čovjek Jevanđelja, ne mogu njih da se odričem. To su moja braća. To je narod koji mi je Bog povjerio i ja mislim da u njima ima mnogo dobra”, rekao je Joanikije i rekao da, kada bi se on odrekao njih, to značilo da isključi iz Crkve i preda prokletstvu, “a to neću”.

Joanikije je upozorio protivnike njegovog ustoličenja na Cetinju “da sami ne navuku prokletstvo na sebe, kao mnogo puta do sada”.

Ne propustite: Joanikije: Sveti Vasilije će odagnati epidemiju, niko nije lud da zabrani pristup svecu

“I toga se bojim, da će to mnogi učiniti izmanipulisani ljudi, pomračeni, zloupotrebljeni. Žao mi je djece i omladine, što se truju mladi ljudi", kazao je Joankije.

RTCG prenosi da je Joanikije u besjedi tvrdnje svojih oponenata da se crkva zove crkva Srbije nazvao “netačnim i tendencioznim”

“Ne zove se naša Crkva crkva Srbije, nego Srpska pravoslavna crkva… Kad kažu da mi šalje crkva Srbije hoće da me vežu za politiku, a ja želim da se vežem samo za Hrista i za Crkvu. Poštujem svaku državu, volim i Srbiju i Crnu Goru, i poštujem i jednu i drugu državu", kazao je Joanikije.

“Ja nisam izvanjac, ja sam rođen u Crnoj Gori, građanin ove države", rekao je Joanikije, navodeći da je čin njegove hirotonije obavljen prije 22 godine u Cetinjskom manstiru.