Veliki protest prosvetnih radnika u Beogradu: "Opet ste nas prevarili"

Protest prosvetnih radnika četiri reprezentativna sindikata obrazovanja u Beogradu (Glas Amerike / Stefan Miljuš)

Tražeći poboljšanje materijalnog statusa i bezbednost na radu, prosvetni radnici četiri reprezentativna sindikata obrazovanja protestovali su pred Skupštinom, a potom i Vladom Srbije.

Poručili su da su još jednom prevareni i da, kako su ukazali, rušenje prosvete predstavlja izdaju Srbije.

Zahtevaju da se početna plata u prosveti, koja trenutno iznosi nešto više od 86 hiljada dinara, izjednači sa prosečnom platom na republičkom nivou, što je predviđeno i protokolom koji je Vlada Srbije potpisala sa četiri reprezentativna sindikata 12. oktobra 2023.

Traže i izmenu Krivičnog zakonika i pooštravanje kazni nad prestupnicima za dela nasilja nad nastavnicima i učenicima.

Protest prosvetnih radnika četiri reprezentativna sindikata obrazovanja u Beogradu (Glas Amerike / Stefan Miljuš)

Protest je počeo razvijanjem transparenta sa natpisom "Opet ste nas prevarili", a predstavnici sindikata su u uvodnom obraćanju rekli da su na jednodnevnu obustavu rada primorani kako bi ukazali na loše uslove rada, nedovoljnu zaradu i neadekvatnu bezbednost dece i zaposlenih.

"Okupili smo se da pokažemo koliko smo razočarani da reč, a ni propisi ne znače ništa. Vlada Srbije nam poručuje da smo i dalje ispod proseka, da smo manje vredni za društvo i državu. Mi ne želimo biti ispod proseka i ne želimo da nas dele na nastavno i nenastavno osoblje", kazala je predsednica Sindikata obrazovanja Beograda Snježana Pavlović.

Vesna Vojvodić iz Granskog sindikata „Nezavisnost“ navela je da je budžet „krvna slika jednog društva“, a da se u budžetu Srbije novac nepravedno raspoređuje.

Ima para, ali nema pravedne raspodele. Ima para za nacionalne stadione, za jelke na trgovima, za parade šunda i kiča, leteće automobile, za naoružanje, a prosveta je najbolja odbrana zemlje – bila i biće. Mi to rodoljublje koje nam oni nameću ne prepoznajemo. To je rodoljublje sa tri 'P' - politika, pare i partijska knjižica, a mi se bavimo đačkim. Slika pobunjene prosvete treba da bude u svim nacionalnim čitankama od sada pa ubuduće“, rekla je Vojvodić.

Protest prosvetnih radnika četiri reprezentativna sindikata obrazovanja u Beogradu (Glas Amerike / Stefan Miljuš)

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Milan Trbović rekao je da je država pokazala nepoštovanje prema prosvetnim radnicima i obezvredila njihov rad, a da je ta profesija od vitalnog značaja za budućnost Srbije.

Skoro godinu dana prošlo je od dogovora s ministrima prosvete i pravde da se naprave izmene Krivičnog zakonika kojom bi prosvetni radnici uživali istu zaštitu kao advokati. Do danas se nismo pomerili s mesta. Taj odnos nipodaštavanja je pokazatelj koliko smo obezvređeni i poniženi. Ako se ne usvoje izmene Krivičnog zakonika, nastavnici će uskoro ulaziti u škole s rudarskim pozdravom ‘Srećno'“, istakao je on.

Procenjuje se da je protestu prisustvovalo više hiljada ljudi, a okupljeni su, nakon govora ispred Skupštine Srbije, krenuli u protestnu šetnju do Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, gde su ostavili poruke vlastima.

Skup je završen nešto pre 14 časova, a predstavnici sindikata su najavili da će sa daljim sindikalnim koracima izaći u narednim danima.

Protest prosvetnih radnika četiri reprezentativna sindikata obrazovanja u Beogradu (Glas Amerike / Stefan Miljuš)

Ministarstvo: 23,39 odsto škola potpuno obustavilo rad

Predstavnici sindikata naveli su da je u više od 50 odsto škola došlo do potpune obustave rada, a da je više od 90 odsto „u nekoj obustavi“.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da je, prema podacima dobijenim od školskih uprava, nastava u celosti organizovana u 48,32 odsto škola, u izmenjenom režimu u 28,29 odsto, dok je 23,39 odsto potpuno obustavilo obrazovno vaspitni rad.

Navode i da su predškolske ustanove, njih 90 odsto, radile po ustaljenom režimu, dok su ostale radile po izmenjenom režimu.

Protest su organizovali Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnik"a u prosveti Srbije.

Vučević: Predlog Vlade korektan i konstruktivan

Predstavnici reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika razgovarali su dan ranije sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem, ali im je saopšteno da nema bolje ponude od januarske povišice za 12 odsto za nastavno i osam odsto za nenastavno osoblje, ali da će se tim povećanjem značajno približiti cilju da početna plata u prosveti bude izjednačena sa prosečnom platom u Republici Srbiji.

Premijer Srbije oglasio se i u danu protesta, rekavši da se sa prosvetnim radnicima „niko ne inati“, već da za svako povećanje zarada mora da postoji ekonomsko pokriće.

Rekao sam sindikatima da to nije pitanje dobre volje. Niko se ne inati. Kada predložite povećanje za ceo javni sektor osam posto, a onda kažete da posebno vrednujete rad vaspitačica, učiteljica, nastavnika i predložite povećanje za njih 12 posto, rekao bih da je to konstruktivno i korektno", naveo je Vučević, prenose beogradski mediji.

Arhiva - premijer Srbije Miloš Vučević (FoNet/Skupština Srbije)

On je najavio i da će se razmotriti mogućnost jednokratne finansijske pomoći svim zaposlenima u prosveti i predškolskim ustanovama, a da će konkretnije informacije izneti u narednim danima, a kazao je i da bi izmene Krivičnog zakonika trebalo da budu usvojene u Skupštini Srbije do kraja godine.

Plate zaposlenih u obrazovanju u Srbiji, osim za republičkim prosekom, zaostaju i za onima u zdravstvu i u državnoj upravi, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Budžet Ministarstva prosvete u 2024. uvećan je u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 314,19 milijardi dinara (2,7 milijarde evra).

Ipak, Srbija sa trenutnih 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji se izdvaja za obrazovanje ne prati prosek u Evropskoj uniji (EU), koji iznosi 4,7 odsto BDP-a.

Podrška opozicije i civilnog sektora

Podrška prosvetnim radnicima stigla je iz opozicije i civilnog sektora.

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je da podržava štrajk prosvetnih radnika koji se bore za dostojanstvo zbog teškog i nedovoljno plaćenog posla.

"Zahtevamo da Vlada preusmeri sredstva u obrazovanje kako bi svaka učionica bila mesto gde nastavnici rade sa dostojanstvom, a ne pod pritiskom birokratije. Nastavnici nisu birokrate, oni su stubovi našeg društva, a njihov rad je neprocenjiv", navodi se u saopštenju.

Pokret slobodnih građana (PSG) podržava borbu prosvetnih radnika u njihovim zahtevima za „bolje uslove i podizanje kvaliteta obrazovanja kao osnovnog uslova za uspešnu modernizaciju društva“.

"Potrebna je modernizacija obrazovnog procesa u kome će se glavna pažnja posvetiti razvoju kreativnosti, inovativnosti, kritičkog mišljenja i tolerancije. Bez zadovoljnog nastavnika ne postoji ni teorijska šansa da učenici budu zadovoljni, da budu okrenuti učenju i na kraju krajeva uspešni", naveli su iz PSG-a.

Politička platforma Solidarnost izražava zabrinutost jer, kako su naveli - „država koja gradi atmosferu zastrašivanja, ne pokazuje zanimanje za poboljšanje materijalnog i bezbednosnog položaja prosvetara, iako se obavezala da će isti unaprediti“

Platforma je pozvala sve zaposlene u prosveti, roditelje i đake da pokažu solidarnost sa onima koji se „hrabro bore za bolje uslove rada u obrazovanju što je ključno za budućnost društva.“

U tekstu su korišćeni pojedini materijali agencije Fonet