Prvi sastanak radne grupe Beograda i Prištine o registarskim tablicama

Vozač postavlja stiker na registarske tablice kamiona, na prelazu Merdare na Kosovu, 4. oktobra 2021.

U Briselu je održan prvi, uvodni sastanak Radne grupe ekspertskih delegacija Beograda i Prištine za registarske tablice.

Na sastanku je razgovarano o tehničkim pitanjima i opštim principima rada Radne grupe, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju. Tokom sastanka, koji je otvorio specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, analizirano je i dosadašnje sprovođenje sporazuma o režimu stikera, a koji je postignut 30. septembra.

Grupa će se redovno sastajati a očekuje se da konkretne rezultate saopšti za šest meseci, objavio je Miroslav Lajčak na Tviteru.

Dogovoreno je da se drugi sastanak Radne grupe na nivou eksperata održi u drugoj polovini novembra.

Delegacije Prištine i Beograda su, uz posredovanje Evropske unije, krajem septembra postigle dogovor o registarskim oznakama i deblokiranju puteva ka prelazima na severu Kosova.

Režim nalepnica za registarske tablice podrazumeva da vozači koji ulaze na Kosovo i u Srbiju dobijaju nalepnice kojim su u obavezi da na registarskim oznakama prekriju simbole Kosova i Srbije. Predviđeno je da sporazum traje šest meseci, do kada se očekuje pronalaženje trajnog rešenja.