Osumnjičeni za pucnjavu u školi u Denveru pronađen mrtav

  • Asošijeted pres

Protest u Denveru posle pucnjave u srednjoj školi Ist, 23. marta 2023.

DENVER - 17-godišnji učenik pronađen je mrtav u šumi u Koloradu, nakon što je optužen za pucnjavu i ranjavanje dvoje članova nastavnog veća u svojoj srednjoj školi u Denveru, gde su učenici i roditelji već ogorčeni zbog nedavnog nasilja i, kako veruju, neadekvatne reakcije vlasti.

Pucnjava se odigrala u sredu ujutru u srednjoj školi Ist, nedaleko od centra grada, gde je dvoje zaposlenih u školi pretreslo Ostina Lajla da provere da li ima oružje, što je bila svakodnevna rutina zbog problema u njegovom ponašanju, saopštili su nadležni u Denveru.

Lajl je imao oružje, pucao i ranio članove nastavnog veća, a zatim pobegao iz škole. Njegovo telo je nađeno u sredu uveče blizu njegovog automobila, u zabačenom planinskom delu na oko 80 kilometar od Denvera, blizu gradića Bejli. Razlog smrti nije saopšten, pošto predstoji autopsija.

Jedan od ranjenih radnika škole je pušten iz bolnice u sredu popodne, a drugi je u ozbiljnom stanju, saopšteno je iz bolnice u Denveru.

Učenici posle pucnjave u srednjoj školi Ist u Denveru, 22. marta 2023.

Pucnjava, u vreme sve češćeg oružanog nasilja u američkim školama i fakultetima, izazvalo je negativnu reakciju u odnosu na politiku koja je usvojena u Denveru pre nekoliko godina da se policija ili naoružano osoblje ne raspoređuje u školama.

Školski radnici koji su ranjeni su bili nenaoružani, saopštio je Skot Pribl, školski portparol Denvera.

“Zapanjuje me da se civilima daje zadatak da obavljaju pretres učenika ili bilo koga ko možda nosi oružje", kaže Mo Kanadi, izvršni direktor Nacionalne asocijacije za školske resurse. Ocenio je da pretres učenika - posebno zbog oružja - treba da bude posao obučenih, naoružanih školskih profesionalaca koji bi nosili i zaštitnu opremu.

Učenici srednje škole Ist i drugi širom Denvera su se okupili ispred državne skupštine u četvrtak, pozivajući na reformu kontrole oružja.

"Bojimo se da idemo u školu", rekla je učenica desetog razreda Ana Hej. "Želimo da nas zakonodavci pogledaju u oči kada nam govore da ne mogu da usvoje zakone o oružju."