Putin otvoren za dogovor o izvozu žitarica iz Ukrajine, ali želi ukidanje sankcija

Putin u obraćanju novinarima u Teheranu, 19. jul 2022.

TEHERAN - Ruski predsednik Vladmir Putin izjavio je da je Moskva spremna da omogući izvoz ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka, ali da želi da zapadne zemlje ukinu sankcije na izvoz ruskog žita.

Putin je to izjavjo nakon sastanka u Iranu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji posreduje u dogovoru oko izvoza žitarica. U pregovorima učestvuju i UN.

Farhan Hak, portparol Generalnog sekretara UN Antonia Gutereša, rekao je da Gutereš ostaje optimista da se dogovor može postići, te da je o izvozu žitarica telefonom razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Ne propustite: Nastavak pregovora o izvozu žitarica iz Ukrajine, Rusija nagovestila da je moguć dogovor

Predsednik Rusije se u Iranu sastao sa tamošnjim vrhovnim vođom, Ajatolom Ali Hameneijem, što je protumačeno kao jačanje veza između dve zemlje.

"Susret sa Hameneijem je veoma značajan. Započeli su dijalog pun poverenja o najvažnijim bilateralnim i međunarodnim pitanjima. O većini pitanja naše pozicije su bliske ili identične", kazao je Putinov spoljnopolitički savetnik Juri Ušakov.

Zbog zapadnih sankcija Moskvi, Rusija pokušava da ojača veze sa Iranom, Kinom i Indijom.

Iran je takođe pod zapadnim sankcijama i pregovara sa SAD oko nuklearnog programa.

"Naše zemlje imaju dobro iskustvo u borbi protiv terorizma, što je omogućilo bezbednost našeg regiona. Nadam se da će vaša poseta ojačati saradnju između naše dve nezavisne države", poručio je iranski predsednik Ebrahim Raisi.

Ne propustite: Putin u Teheranu dobio snažnu podršku Irana vojnoj kampanji u Ukrajini

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džon Kirbi, izjavio je da "Rusija polaže temelje za aneksiju dela ukrajinske teritorije", regiona oko Hersona, Zaporožja, Donjecka i Luganska.

Apelovao je na Kongres da što pre ratifikuje priključenje Finske i Švedske NATO-u, rekavši da Bajdenova administracija želi da vidi dve zemlje u alijansi "što je pre moguće".

Odbor za spoljne poslove Senata dao je zeleno svetlo za to u utorak, i sada o tome treba da glasa ceo Senat.

Svih 30 članica NATO-a mora da odobri pristup Švedske i Finske.