Putinov portparol u bolnici zbog koronavirusa

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov (Foto: Valery Sharifulin/TASS/Rojters)

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je zaražen koronavirusom i da se leči u bolnici.

Peskov, jedan od ključnih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je u utorak novinskoj agenciji Interfaks: "Da, razboleo sam. Lečim se".

Zaražena je i Peskova supruga, profesionalna klizačica Tatjana Navka. Ona je rekla novinarima da je Peskovo zdravstveno stanje "zadovoljavajuće" i da su oboje odlučili da budu u bolnici da ne bi zarazili ostatak porodice.

Peskov je Putinov portparol od 2008. godine, ali je počeo da radi s njim početkom 2000-tih. Prema navodima novinske agencija Tass, Peskov je rekao da je poslednji put lično video Putina "pre više od mesec dana".

Ne propustite: Ruski premijer pozitivan na koronavirus

Novinari koji izveštavaju iz Kremlja tvitovali su da je Peskov poslednji put viđen u javnosti 30 aprila "na sastanku sa Vladimirom Putinom". Nije poznato da li to znači da su bili u istoj sobi, s obzirom na to da ruski lider proteklih nedelja održava sastanke putem telekonferencije.

Od prvih dana epidemije, ruski predsednik je smanjio broj sastanaka i prebacio se na održavanje dnevnih video poziva sa članovima kabineta i saradnicima.

Vest o tome da je Peskov zaražen koronavirusom objavljena je dan nakon što je Putin rekao da je Rusija uspešna u usporavanju zaraze i najavio ublažavanje pojedinih restriktivnih mera.

Rusija, druga u svijetu po broju oboljelih, u utorak je prijavila više od 232 hiljade potvrđenih slučajeva Kovida 19 i najmanje 2.100 žrtava. Pre nego što je Putin u ponedeljak najavio popuštanje mera, zdravstveni zvaničnici registrovali su rekordan broj novih slučajeva, više od 11.600. U utorak je takođe prijavljeno gotovo 11.000 novih slučajeva.

Ne propustite: Koronavirus primorao Rusiju na skromnu proslavu Dana pobede

Ruski premijer Mihail Mišustin objavio je 30 aprila da je pozitivan na koronavirus i da planira da se samoizoluje. Mišustinov portparol rekao je u ponedeljak da se premijer " i dalje leči u jednom od državnih zdravstvenih objekata", ali nije izneo detalje o njegovom zdravstvenom stanju.

Zaraženi su i ministar građevinarstva Vladimir Jakušev i ministarka kultuke Olga Ljubimova.