Raketni napad u Kabulu posle dolaska Matisa

Avganistanski predsednik Ašraf Gani na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i američkim sekretarom za odbranu Džimom Matisom

Američki sekretar za odbranu Džim Matis stigao je u sredu u Avganistan, kako bi ponovo izrazio kontinuiranu podršku SAD i izneo novu strategiju za borbu sa talibanskim pobunjenicima. Pet sati nakon njegovog dolaska, izvršen je raketni napad na aerodromu u Kabulu, u kojem je poginula jedna osoba, a pet povređeno. Odgovornost su preuzeli Talibani i Islamska država.

Matis je u društvu predsednika Avganistana Ašrafa Ganija i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, na zajedničkoj konferenciji za novinare, govorio o novom pristupu borbi SAD i drugih članica NATO protiv terorizma u Avganistanu.

“Savetovaćemo se sa avganistanskim trupama u obezbeđivanju dodatne NATO podrške, poslati još američkih vojnika, a sve sa ciljem da pokažemo da ne odustajemo od borbe. Ukratko, neizvesnost ćemo zameniti izvesnošću".

Kabul je druga po redu stanica sekretara Matisa na južnoazijskoj turi koju je započeo u Nju Delhiju. Američki plan za Avganistan predviđa snažniju ulogu regionalnih država, uključujući Indiju, kako bi se prekinuli zastoji sa talibanskim pobunjenicima.