SAD i saveznici razmatraju mere protiv Pjongjanga

  • Ričard Grin

Južnokorejac gleda TV program u kojem se vidi severnokorejksi lider Kim Džong Un za vreme najnovije rakektne probe.

Predsednik Donald Tramp započeo je hitnu rundu diplomatskih konsultacija povodom severnokorejskih proba interkontinentalnih balističkih raketa.

Tramp je telefonom skoro sat razgovarao sa japanskim premijerom Šinzom Abeom u nedelju. U saopštenju iz Bele kuće navodi se da su se Tramp i Abe saglasili da Severna Koreja “predstavlja ozbiljnu i sve veću direktnu pretnju” Sjedinjenim Državama, Japanu, Južnoj Koreji i drugim zemljama a takođe su se dogovorili da će pojačati diplomatski i ekonomski pritisak na Pjongjang.

Abe je novinarima posle telefonskog razgovora rekao da su se američki predsednik i on “potpuno saglasili da moraju da preduzmu dalje korake.”

"Izuzetno cenim rešenost predsednika Trampa da preduzme sve potrebne mere da zaštiti svoje saveznika. Od sada, uz snažno jedinstvo SAD i Japana, preduzećemo konkretne korake u pogledu vojnih mera, jačanja naših kapaciteta i maksimalne predostrožnosti da osiguramo bezbednost naših građana, suočeni sa severnokorejskom pretnjom.”

Analitičari navode da je raketa letela između 40 i 45 minuta, dostižući maksimalnu visinu od 3.000 kilometara, dok nije pala u more na oko 160 kilometara zapadno od drugog najvećeg ostrva u Japanu, Hokaida.

Američki potpredsednik Majk Pens izjavio je u nedelju tokom posete Estoniji da je svim zemljama sada jasno kakva opasnost preti međunarodnom miru od Pjongjanga.

"Stalne provokacije odmetničkog režima u Severnoj Koreji su neprihvatljive i SAD će nastaviti da prikupljaju podršku nacija širom regiona i sveta da se Severna Koreja dalje izoluje ekonomski i diplomatski. Međutim, era strateškog strpljenja je završena.”

Dva američka bombardera B-1 nadletela su Korejsko poluostrvo u pratnji južnokorejskih i japanskih lovaca da bi se Severnoj Koreji pokazala vojna moć.

Pjongjang je, zauzvrat, objavio saopštenje u kojem se navodi da je najnoviji test projektila za koji se veruje da bi mogao da dosegne američku teritoriju – “ozbiljno upozorenje” Vašingtonu da ne pojačava sankcije. Predsednik Tramp je inače u tvitu proteklog vikenda izrazio veliko razočarenje Kinom, glavnim diplomatskim i ekonomskim saveznikom Severne Koreje, navodeći da bi Peking “lako mogao da reši problem.”