Na ruskim lokalnim izborima snažna podrška Putinu, uz tvrdnje o lažiranju

Žena glasa prvog dana logalnih izbora u Rusiji, na biračkom mestu u Rostovu na Donu, 8. septembra 2023.

U Rusiji su u nedelju završeni regionalni i opštinski izbori, koji su naišli na široku osudu, uključujući i glasanje u pripojenim regionima Ukrajine. Na glasanju je pružena snažna podrška predsedniku Vladimiru Putinu, uz brojne kritike zbog nameštanja glasanja, dok Kijev nastoji da povrati kontrolu nad svojom teritorijom.

Savet Evrope, vodeća evropska grupa za ljudska prava, nazvao je ovonedeljno glasanje flagrantnim kršenjem međunarodnog prava, a Kijev i njegovi saveznici saopštavaju da je to bio nezakonit pokušaj da se pooštri kontrola Moskve nad regionima na jugu i istoku Ukrajine.

Veliki broj glasova širom Rusije i u aneksiranim regionima za Putinovu partiju Jedinsvena Rusija je pokazao efekat kontinuirane poruke Kremlja da je Putin daleko najjači garant stabilnosti.

Ali na samom glasanju, konkurencija na izborima je bila ograničena, pošto su jake kandidate, uključujući neke iz glavne ruske opozicione Komunističke partije, vlasti sprečile da se kandiduju.

Stanislav Andrejčuk, kopredsedavajući Golosa, grupe za prava birača koju je ruska vlada označila kao "stranog agenta", rekao je da su slučajevi nameštanja glasanja u mnogim delovima zemlje pokazali da "ovo nisu pravi izbori".

Andrejčuk je rekao da je njegova organizacija primila izveštaje o pritvaranju opozicionih kandidata, o vandalizovanju njihovih automobila i, u jednom slučaju, o vojnim pozivima na mobilizaciju koji su uručeni posmatračima izbora.

"Oni rade neke apsolutno nezamislive stvari", rekao je on.

Kremlj je saopštio da istraživanja javnog mnjenja i brojne pobede na izborima pokazuju da je Putin daleko najpopularniji političar u Rusiji i da su izbori slobodni i pošteni.

Sve značajne, legalne političke snage u Rusiji, uključujući i niz opozicionih partija koje pružaju privid da postoji konkurencija na biralištima, uglavnom su lojalne Putinu i podržavaju njegov 18-mesečni rat u Ukrajini.

Širom zemlje, Jedinstvena Rusija je pobedila u svakoj trci za guvernera pokrajine u kojoj je učestvovala.

Među ponovo izabranim regionalnim šefovima je i moćni gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, blizak Putinov saveznik. Praktično bez opozicije, rani rezultati su pokazali da je Sobjanin osvojio više od 75 odsto glasova u ruskoj prestonici, koja se smatra jednim od opozicionih delova zemlje.

Kritičari Kremlja kažu da se izbori u Moskvi lako nameštaju zbog sistema elektronskog glasanja u prestonici, za koji kažu da je nemoguće da se izvrši revizija. Slični sistemi su uvedeni u mnogim drugim ruskim regionima.

Kandidati koje podržava Kremlj pobedili su i u četiri ratom razorena ukrajinska regiona Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson, koje je Moskva proglasila svojom teritorijom prošle godine u aneksiji koju su Kijev i njegovi saveznici proglasili nezakonitom.

"Potpuno je neprihvatljivo da Rusija sprovodi takve 'izbore' u (anektiranim) regionima na osnovu takve nelegalne 'aneksije'", rekao je japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši u saopštenju tokom vikenda.

Svi saveznici Rusije, osim male grupe drugih, priznaju te regione kao deo Ukrajine.

Prema ruskim zvaničnicima, Jedinstvena Rusija je dobila veliku većinu u okupiranim regionima - najmanje 70 odsto glasova u svakom od njih. Detaljni podaci o glasanju nisu odmah objavljeni.

Rezultati znače da odabrani guverneri Moskve na tim teritorijama - mešavina separatističkih šefova vojnih veterana i malih lokalnih proruskih političara - osvajaju pune mandate.

Nijedan od četiri regiona nije u potpunosti pod kontrolom ruske vojske.

Ukrajina, koja je u junu započela iscrpljujuću kontraofanzivu za oslobađanje tih zemalja, polako vraća teritoriju u Zaporožskoj oblasti i takođe tvrdi da je napredovala u Donjecku oko grada Bahmuta.