Lavrov u poseti Egiptu u okviru afričke turneje

  • Edvard Jeranian

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom sastanka sa egipatskim kolegom Samehom Šukrijem u Kairu, 24. jula 2022.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem i ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem u nedelju u Kairu a teme razgovora su bili napori da se okonča ukrajinska kriza, nastavak izvoza žitarica iz Rusije i Ukrajine, zajednički trgovinski sporazumi, regionalni sukobi, i nuklearna elektrana koju je Rusija počela da gradi na severnoj obali Egipta.

Prvi deo posete Lavrova Africi, Kairu, bio je usredsređen na glavna pitanja sa kojima se suočavaju Rusija i Egipat, kako na ekonomskom tako i na političkom frontu. Obe zemlje ostvaruju između četiri i pet milijardi dolara godišnje trgovinske razmene, a sukob u Ukrajini i kovid 19 izazvali su poremećaje u turizmu, prodaji žitarica i izvozu energije.

Lavrov i Šukri ukazali su na zajedničkoj konferenciji za novinare u nedelju da obe strane rade na prevazilaženju pitanja od zajedničkog interesa.

Šukri je rekao da je sukob u Ukrajini uticao na sigurnost snabdevanja hranom u Egiptu, njegove energetske potrebe, trgovinu sa spoljnim svetom i stvorio pitanja inflacije i lanca snabdevanja koja treba da budu rešena.

Ne propustite: SAD upozoravaju da Putin "pada" na sopstvenu retoriku

Šukri je dalje rekao da bi Egipat "želeo da vidi diplomatsko rešenje ukrajinskog sukoba zasnovano na zdravom razumu i dijalogu" i "prekidanju vojnih neprijateljstava i rešavanju političkih razlika".

Egipatski politički sociolog Said Sadek rekao je za Glas Amerike da misli da su posete predsednika el-Sisija Francuskoj i Nemačkoj prošle nedelje možda bile deo napora da se posreduje diplomatsko rešenje između Rusije i Ukrajine.

"Mislim da je poseta El Sisija Evropi imala veze sa posredovanjem u ukrajinskoj krizi, bez obzira na to kakva je (glavna priča), jer ako pogledate, on je otišao u Nemačku i Francusku. Oni su ti vodeću Evropu po pitanju ukrajinske krize – posle Amerikanaca, naravno – i Srbije koja je veoma bliska Rusima".

Ne propustite: Srbija i Egipat usvojili deklaraciju o strateškom partnerstvu

Lavrov je, sa svoje strane, primetio da je sa El Sisijem i svim faktorima uključenim u razgovor o „brzom okončanju“ sukoba u Ukrajini. Njegovi komentari su usledili dok Rusija nastavlja svoje napade u Ukrajini.

Lavrov je rekao da Rusija ceni brzu potragu za mirnim rešenjem, uzimajući u obzir fundamentalne legitimne interese svih učesnika u procesu, u kontekstu izgradnje održive evropske bezbednosne arhitekture na pravoj osnovi.

Egipatska nuklearna elektrana Daba, na kojoj je Rusija nedavno počela da gradi, takođe je navodno bila glavna tema razgovora između Lavrova i njegovih domaćina. Ruski Rosatom gradi fabriku.

Energetski analitičar za Bliski istok Pol Salivan, koji radi u istraživačkom centru Atlantskog saveta sa sedištem u Vašingtonu, rekao je za Glas Amerike da "nuklearne elektrane daju zemlji koja gradi, u ovom slučaju Rusiji, 80 do 100 godina uticaja u zemlji primaocu". On je dodao da "Rusija i Kina dominiraju izvozom nuklearnih elektrana... što je veliki izvor političke, diplomatske i ekonomske moći za obe zemlje".

Očekuje se da će Lavrov posetiti Etiopiju, gde se Egipat nada da će pokrenuti temu kontroverzne Velike etiopske renesansne brane, za koju cKairo brine da će uticati na količinu vode koju dobija na Nilu ispod brane. Etiopija – zemlja od više od 110 miliona ljudi – rekla je da joj je potrebna energija iz brane za njen razvoj.

Gelmo Davit učestvovao je u pisanju ovog izveštaja.