Bajden najavio novu vojnu pomoć Kijevu, poručio na sastanku sa Zelenskim da Rusija neće pobediti

Predsednici SAD i Ukrajine Džo Bajden i Volodimir Zelenski tokom sastanka u Beloj kući (Foto: AP Photo/Susan Walsh)

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u četvrtak na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, u Beloj kući, da "Rusija neće pobediti".

"Ukrajina će pobediti i bićemo uz vas celo vreme", rekao je Bajden Zelenskom.

Bajden je prethodno najavio više od 8 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, da bi toj zemlji pomogao da se bori protiv ruske invazije. Pomoć obuhvata prvu isporuku precizno navođenih kliznih bombi dometa do 130 kilometara, raketne sisteme "Patriot", kao i municiju vazduh-zemlja.

"Stavljamo do znanja da smo uz Ukrajinu sada i u budućnosti", rekao je Bajden na sastanku sa ukrajinski predsednikom. Dodao je da će SAD nastaviti da pomažu Ukrajini da ojača poziciju na ratištu i da je naložio Pentagonu da rasporedi sav preostali novac za vojnu pomoć do kraja njegovog mandata u januaru.

Zelenski se zahvalio Bajdenu na podršci i poručio da je važno da se obezbedi budućnost Ukrajine u Evropskoj uniji i NATO-u. Zelenski je trebalo da tokom susreta sa Bajdenom predstavi svoj plan za pobedu protiv Rusije.

Nakon susreta dvojice predsednika Bela kuća je saopštila da će se Bajden i Zelenski ponovo sastati 12. oktobra u Nemačkoj.

Razmatraće plan o pobedi predsednika Zelenskog”, rekao je predstavnik za medije Bele kuće Džon Kirbi.

Bela kuća je precizirala i da se plan za pobedu ukrajinskog predsednika sastoji od inicijativa i koraka koji Zelenski veruje da su značajni za okončanje rata i sprečavanje drugih sukoba.

Susret sa Kamalom Haris

Ukrajinski predsednik se sastao i sa potpredsednicom SAD i demokratskom predsedničkom kandidatkinjom Kamalom Haris koja mu je prenela da je "njena podrška ukrajinskom narodu čvrsta".

"Ukrajinski narod hrabro brani svoje domove i domovinu, slobodu i demokratiju protiv brutalnog diktatora", poručila je Haris.

Američka potpredsednica Kamala Haris sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Naglasila je da su predlozi za dogovor sa Rusijom, koji predviđaju da Kijev preda velike delove svoje suverene teritorije, predlozi za predaju a ne mir. Oštro je kritikovala one koji to podržavaju, aludirajući na svog republikanskog protivkandidata Donalda Trampa.

"Ti predlozi su isti kao Putinovi", rekla je Haris.

Obuka pilota za F-16, ali bez podrške za napade na Rusiju

Sjedinjene Države su najavile i da će u 2025. obučiti još osamnaest pilota za upotrebu borbenih letelica F-16.

"Sjedinjene Države su okupljale svet da podrži ukrajinski narod u odbrani slobode od ruske agresije, a glavni prioritet moje administracije je bio da pružim Ukrajini podršku koja joj je potrebna da pobedi", naveo je Bajden u saopštenju.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je agenciji Rojters da Bajden neće dati saglasnost Vašingtona u vezi sa upotrebom američkih projektila za napad na mete koje se nalaze dublje na ruskoj teritoriji.

Zelenski se zahvalio na pomoći američkoj administraciji - rekavši da obuhvata važne odbrambene resurse.

"Iskoristićemo pomoć da postignemo zajednički cilj: pobedu Ukrajine, pravedan i trajni mir i transatlantsku bezbednost", rekao je Zelenski na društvenoj mreži "Eks"

Pre razgovora sa američkim predsednikom i potpredsednicom, ukrajinski državnik se sastao sa članovima Kongresa.

Proveo je više od sat vremena sa dvadesetak kongresmena iz redova republikanaca i demokrata, a imao je sastanak u Predstavničkom domu.

Senator Dik Durbin izjavio je da je Zelenski predstavio plan za pobedu na Rusijom senatorima.

"Plan je prilično osnovan, Ukrajincima je potrebna podrška za napredovanje, to zahteva vojnu opremu i zalihe,", rekao je član Kongresa iz redova Demokratske stranke.

Ukrajinu u odbrani od Rusije ima podršku republikanaca i demokrata. Međutim, američka izdvajanja u te svrhe na meti su kritika dela republikanaca - među kojima prednjači predsednički republikanski kandidat Donald Tramp.

Ukrajinski predsednik govorio je u sredu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih u vezi sa planom pobede u ratu protiv Rusiije. Tada je odbacio brazilska i kineska nastojanja usmerena ka okončanju ruske agresije u Ukrajini.

Zelenski je javno upitao zbog čega dve države predlažu alternativu njegovoj inicijativi – koju ukrajinski predsednik označava planom ili formulom mira.

"Nećete jačati sopstvenu moć na račun Ukrajine. Svaki paralelni ili alternativni pokušaj doprinos je ostvarivanju zatišja, umesto okončanja rata. Šta je suštinski interes kinesko-brazilskih nastojanja da povećaju broj pristalica alternativi pravom miru u Evropi ili Africi...”, poručio je Zelenski u sredu u Njujorku.

Ukrajinski predsednik je krajem 2022. najavio mirovni plan u deset tačaka za okončanje rata utemeljen na Povelji UN i međunarodnog prava, koji je Moskva odbacila.