Novi generalni sekretar NATO u poseti Kijevu: Alijansa stoji uz Ukrajinu

Ljudi se okupljaju ispred zgrade oštećene u ruskom napadu na stambenu zgradu u Harkovu, Ukrajina, 2. oktobra 2024.

Novi generalni sekretar NATO-a Mark Rute rekao je u četvrtak u Kijevu da Alijansa zna da Ukrajina ima hitne potrebe u borbi protiv ruske invazije.

Rute - razgovarajući sa novinarima tokom svoje posete Kijevu gde se sastao sa predsednikom Volodimirom Zelenskim - rekao je novinarima da mu je bilo važno da ode u Ukrajinu u ovom trenutku "kako bi vama, narodu Ukrajine i svima koji gledaju" rekao "kristalno jasan da NATO stoji uz Ukrajinu".

Rute je rekao da su on i Zelenski razgovarali o oblastima u kojima je Ukrajini potrebna dodatna podrška i načinima na koje saveznici u NATO-u rade na ispunjavanju tih potreba.

"NATO stoji uz Ukrajinu, za vašu i našu bezbednost", rekao je on.

Zelenski je rekao da je sa Ruteom razgovarao o svom "planu pobede", ponavljajući pozive ukrajinskim saveznicima da obezbede oružje kako bi se to oružje koristilo za gađanje ciljeva duboko u Rusiji.

Razmena masovnih napada dronovima, oštećena ukrajinska infrastruktura, uništen ruski radar

Vojske Ukrajine i Rusije isvestile su u četvrtak da su oborile veliki broj dronova korišćenih u noćnim napadima, pri čemu su obe strane u svojim napadima gađale više regiona.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila je 78 od 105 ruskih dronova, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Presretanja su obavljena u oblastima Čerkaska, Černigova, Dnjepropetrovska, Ivano-Frankovska, Harkova, Hersona, Hmeljnickog, Kirovograda, Kijeva, Odese, Poltave, Rivne, Sumske, Vinice i Žitomira.

Guverner Dnjepropetrovska Sergej Lisak rekao je da su u napadu dronom na grad Nikopolj povređene tri osobe i oštećena kuća i gasovod.

Zvaničnici u Odesi rekli su da su napadi oštetili dalekovode i prekinuli struju hiljadama ljudi.

Serhi Popko, načelnik kijevske gradske vojne uprave, rekao je na Telegramu da su upozorenja o vazdušnim napadima bila na snazi više od pet sati dok su ruski dronovi u više talasa leteli ka prestonici. Popko je rekao da nije prijavljena šteta od napada.

Your browser doesn’t support HTML5

Rusija zauzela Vuhledar u Ukrajini

Guverner Kirovograda je rekao da je oštećena jedna stambena zgrada, dok je guverner Poltave prijavio štetu na šest poslovnih zgrada od padavina dronova.

Ruska vojska je saopštila da je uništila skladište municije u Donjecku.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je oborilo 113 ukrajinskih dronova, a više od polovine je uništeno iznad Belgorodske oblasti koja se graniči sa Ukrajinom.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je na Telegramu da je u napadima povređena jedna osoba i oštećeno nekoliko kuća.

Ruska protivvazdušna odbrana je takođe oborila bespilotne letelice iznad regiona Brjansk, Kursk i Voronjež.

Ukrajina je saopštila da je koristila balističke rakete da pogodi rusku radarsku stanicu u napadu kako bi smanjila sposobnost Rusije da otkrije i presretne ukrajinske rakete.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Rojters.