Ukrajinski šef diplomatije u Kini na razgovorima o budućim mirovnim pregovorima

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba razgovara sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jijem na sastanku u južnom kineskom gradu Guangdžou, 24. jula 2024, na fotografiji napravljenoj od video snimka koji je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba razgovarao je u sredu sa svojim kineskim kolegom Vang Jijem u Guangdžou, gradu na jugu Kine.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao je da su se Kuleba i Vang saglasili da su pregovori neophodni da bi se prekinuo rat Rusije i Ukrajine koji traje dve i po godine.

Mao je rekao da iako uslovi nisu evidentni, Kina podržava sve napore koji doprinose miru. Ukazao je i da je spremna da, kako je rekao, nastavi da igra konstruktivnu ulogu za prekid vatre i nastavak mirovnih pregovora.

Kuleba je najviši ukrajinski zvaničnik koji je posetio Kinu otkako je ruska invazija počela u februaru 2022. Pregovori se vode usred tenzija između Kijeva i Pekinga oko bliskih diplomatskih i ekonomskih veza Kine sa Rusijom, uprkos tvrdnji Pekinga da je neutralna strana u sukobu.

Ukrajina je nagovestila da bi želela da Kina prisustvuje drugom međunarodnom samitu koji će biti održan kasnije ove godine i fokusiran na potencijalni mirovni plan koji nudi Kijev.

Ni Kina ni Rusija nisu bile pozvane na inicijalni skup u Švajcarskoj u junu, nakon što su Kina i Brazil objavili odvojeni mirovni plan u šest tačaka.

Kuleba je rekao da strane "moraju da izbegavaju nadmetanje između mirovnih planova".