Moskovski list: Putin bi uskoro mogao da najavi kandidaturu za predsednika 2024.

ARHIVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin u Kremlju, 10. jula 2023.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uskoro bi mogao da nagovesti da će učestvovati na predsedničkim izborima 2024. godine, objavio je u utorak list "Komersant", što bi otvorilo šefu Kremlja put da ostane na vlasti do 2030. godine.

U okviru konferencije u novembru, zvaničnici očekuju da bi Putin mogao da objavi da će učestvovati na izborima u martu sledeće godine, preneo je Komersant, pozivajući se na neidentifikovane izvore bliske predsedničkoj administraciji.

List, jedan od najuglednijih u Rusiji, navodi, međutim, da postoje i drugi scenariji šta bi Putin mogao da uradi na konferenciji i da je konačna odluka na njemu. Kremlj nije odmah komentarisao navode.

Ne propustite: Na ruskim lokalnim izborima snažna podrška Putinu, uz tvrdnje o lažiranju

Putin, kome je Boris Jeljcin predao predsedničku funkciju poslednjeg dana 1999. godine, lider je duže od bilo kog drugog ruskog vladara od Josifa Staljina, nadmašivši čak i 18-godišnji mandat Leonida Brežnjeva.

Putin 7. oktobra puni 71 godinu.

Iako su mnoge diplomate, špijuni i zvaničnici rekli da očekuju da će Putin ostati na vlasti doživotno, još nije bilo potvrde o njegovim planovima da se kandiduje na predsedničkim izborima 2024.

Putin je prošlog meseca rekao da će objaviti svoje planove tek pošto parlament raspiše predsedničke izbore - koji bi po zakonu trebalo da budu obavljeni u decembru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je prošlog meseca da ako Putin odluči da se kandiduje, onda niko neće moći da se takmiči sa njim.

Iako se Putin možda neće suočiti sa konkurencijom za glasove, bivši špijun KGB-a suočava se sa najozbiljnijim izazovima sa kojima se suočio bilo koji šef Kremlja otkako se Mihail Gorbačov borio sa raspadom Sovjetskog Saveza pre skoro četiri decenije.