Prvi Amerikanac osuđen u Rusiji što se borio kao plaćenik u Ukrajini

  • Asošijeted pres

Na ovoj fotografiji koju je objavila Pres služba Moskovskog gradskog suda, Stiven Habard, američki državljanin optužen da se borio kao plaćenik u Ukrajini, stoji u staklenom kavezu tokom zasedanja suda u Moskvi, 7. oktobra 2024.

Ruski sud je u ponedeljak osudio 72-godišnjeg Amerikanca na zatvorenom suđenju na skoro sedam godina zatvora zbog toga što se navodno borio kao plaćenik u Ukrajini.

Tužioci su rekli da je Stiven Habard potpisao ugovor sa ukrajinskom vojskom nakon što je Rusija poslala trupe u Ukrajinu u februaru 2022. godine i da se borio zajedno sa njima sve dok nije zarobljen dva meseca kasnije.

Osuđen je na šest godina i 10 meseci u zatvoru opšteg obezbeđenja. Tužioci su tražili kaznu od sedam godina zatvora strogog režima.

Habard, iz države Mičigen, prvi je Amerikanac za koga se zna da je osuđen zbog optužbi da se borio kao plaćenik u ukrajinskom sukobu.

Optužbe su predviđale potencijalnu kaznu od 15 godina, ali tužioci su tražili da se uz priznanje krivice uzme u obzir i njegova starost, pišu ruski mediji.

Ne propustite: Kako je došlo do razmene sa Rusijom: Tajni razgovori, plaćeni ubica i Bajdenov presudni poziv

Poslednjih godina u Rusiji su hapšenja Amerikanaca sve češća. Porasla je zabrinutost da bi Rusija mogla da ciljano hapsi američke državljane da bi ih kasnije koristila kao instrument u pregovorima o vraćanju Rusa osuđenih za zločine u SAD i Evropi.

Takođe u ponedeljak, sud u gradu Voronježu osudio je Amerikanca Roberta Gilmana na sedam godina i mesec dana zbog navodnog napada na policajce dok je služio kaznu za još jedan napad.

Prema izveštajima ruskih vesti, Gilman je uhapšen 2022. godine zbog izazivanja nereda u alkoholisanom stanju u putničkom vozu, a zatim napao policajca dok je bio u pritvoru. Po toj optužbi služi kaznu od tri i po godine.

Prošle godine je napao zatvorskog inspektora tokom provere ćelije, a zatim udario službenika Istražnog komiteta, što je rezultiralo novom kaznom, javila je državna novinska agencija RIA-Novosti.

SAD i Rusija su u avgustu završile svoju najveću razmenu zatvorenika u postsovjetskoj istoriji u sklopu sporazuma koji se odnosio na 24 osobe, višemesečne pregovore i ustupke drugih evropskih zemalja, čime su Rusi pušteni u pritvor u okviru razmene. Nekoliko američkih državljana ostaje iza rešetaka u Rusiji nakon razmene.