Patrijah srpski pozvao vernike da se mole za mir u Ukrajini

Arhiva - Partijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služi liturgiju za Uskrs, mart 2021. godine.

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je u subotu vernike da se mole za prestanak rata u Ukrajini i da što pre dođe pregovora kojima bi se postigao mir "jer rat nikada nikome nije doneo dobro".

"Mir je svima potreban, a naročito danas u Ukrajini", poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve u petak u hramu Svetog Save, služeći uz prisustvo vernika i brojnog sveštenstva i velikodostojnika Crkve malo povečerje sa Blagoveštenskim akatistom Presvetoj Bogorodici, saopštila je Informativna služba SPC.

On je pozvao vernike da se mole i da "i da što pre dođe do toga da se sedne za pregovarački sto i da se postigne mir. Mir je svima potreban, a naročito danas u Ukrajini".

Ne propustite: Vučić i Berbok o Ukrajini, evrointegracijama

"Međutim, upravo, moleći se Presvetoj Bogorodici mi dobro, Duhom Svetim, znamo da mir nije isključivo rezultat i da se ne može postići samo ljudskim naporima. Da to jeste tako nikada ne bi bilo ratova i prolivanja ljudske krvi", kaže se u prenetoj propovedi patrijarha SPC, koji nastavlja:

"Svi smo stvoreni po ikoni Božjoj i svi smo međusobno braća i zato je neophodno da molimo Presvetu Bogorodicu i sve svete da se oni zajedno sa nama mole Bogu, da Bog blagodaću svojom kao Bog mira donese u Ukrajinu mir, ali isto tako da donese mir i u naša srca, da donese mir u naš grad, u našu zemlju i u čitav ovaj region, da lovci na pojedinačne, parcijalne i ko zna kave sve interese ublaže tonove i ne podstiču polarizacije koje pre ili kasnije mogu da se razviju u potpuno nerazumevanje i u sukobe".

Patrijarh je poručio da se moli "za mir čitavog sveta, za sve ljude".