Evropa šalje tenkove u ključnom trenutku rata u Ukrajini

  • Henri Ridžvel

Your browser doesn’t support HTML5

Nemačka i njeni evropski saveznici planiraju da pošalju oko 80 tenkova "Leopard 2" u Ukrajinu u narednim nedeljama, navodi Berlin, koji je ove nedelje najavio promenu politike posle intenzivnog pritiska Kijeva i njegovih zapadnih partnera.

Leopard 2 se smatra jednim od najmoćnijih tenkova na svetu i veoma je pogodan za sukob u Ukrajini.

Britanija i Sjedinjene Države takođe šalju desetine svojih glavnih borbenih tenkova. Ova odluka označava značajan korak u isporuci zapadnog oružja Ukrajini i NATO je smatra ključnim momentom u ratu. Međutim smatra se da je to i korak koji takođe uvlači zapadne zemlje dublje u sukob.

Isporuka u martu

Nemačka ne samo da planira da pošalje 14 tenkova, već je dozvolila i saveznicima da pošalju svako svoje Leoparde - tenkove nemačke proizvodnje. Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da bi tenkovi trebalo da budu isporučeni do kraja marta.

Ne propustite: Ukrajina istrajava u borbama protiv "vagnerovaca" kod Soledara

"Moj primarni zadatak sada je da uđem u pregovore sa odbrambenom industrijom u cilju značajnog ubrzanja vremena nabavke", rekao je Pistorijus u četvrtak tokom posete kampu za obuku vojske. "Ako pogledate municiju, tu je i pitanje količine... Takođe ću održati početne razgovore sa industrijom oružja o ovom pitanju, verovatno već sledeće nedelje", dodao je on.

Poljska, Španija, Norveška i Finska su sve saopštile da su spremne da pošalju tenkove Leopard 2. Kanada je u četvrtak saopštila da će poslati četiri tenka u Kijev.

Nemačka je u sredu saopštila da bi ukupno trebalo da budu poslata dva bataljona, odnosno oko 80 vozila.

Vreme i strategija

Pored toga, Ukrajina će dobiti 14 britanskih tenkova "Čelindžer 2" u narednim nedeljama i 31 američki tenk "Ejbrams" iz Sjedinjenih Država kasnije tokom godine.

Ukrajinskim trupama biće potrebno nekoliko nedelja obuke na različitoj opremi, rekao je Džon Lof, saradnik programa Rusija i Evroazija u londonskom institutu za politiku "Čatam haus".

Your browser doesn’t support HTML5

US, German, British Tanks Bolster Ukraine’s Capabilities

"Ukrajinci su se pokazali kao, mislim, izvanredno sposobni da apsorbuju zapadnu vojnu pomoć. Ali za to je potrebno vreme, a vreme nije na njihovoj strani, s obzirom na to da je proleće iza ugla i da se očekuje da će Rusija krenuti u neki oblik velike ofanzive", rekao je Lof za Glas Amerike.

Ukrajina će morati da odluči kako da integriše tenkove u svoje oružane snage.

"Tenkovi će napraviti pravu razliku", rekao je Ed Arnold, istraživač na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi u Londonu, istraživačkom centru za odbranu i bezbednost u Velikoj Britaniji.

"Ukrajina će zapravo morati da odluči kako će koristiti ove tenkove . Da li ih stavljaju pravo u borbu čim budu dostupni? Ili ih integrišu u veće formacije, treniraju i uvežbavaju te veće formacije i provode malo više vremena integrišući ih u način na koji će da se bore, da bi onda potencijalno koristiti tokom leta", upitao je Arnold u razgovoru za novinsku agenciju Rojters.

'Ključni' momenat u ratu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg opisao je odluku o slanju tenkova kao "ključni trenutak".

"Moramo da obezbedimo teže i naprednije sisteme Ukrajini i to moramo učiniti brže", rekao je Stoltenberg.

Angela Stent, ekspertkinja za Rusiju na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu, rekla je da je isporuka zapadnih glavnih borbenih tenkova Ukrajini dodatni dokaz pogrešne procene ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ne propustite: Najmanje jedanaest žrtava ruskih vazdušnih napada na ukrajinske regione

"Ono čemu se Vladimir Putin nada i čemu se nadao poslednjih nekoliko meseci jeste da će ova vrsta pretnje zastrašivanjem, a potom i umor Evropljana - posebno zbog uticaja koji sankcije imaju na njihove sopstvene ekonomije - da će sve te stvari izazvati transatlantsko jedinstvo i da će ga razbiti. Ali do sada nije. Videli smo suprotno", rekla je Stent Rojtersu.

Kijev je saopštio da mu je potrebno 300 tenkova - daleko više nego što će verovatno dobiti u narednim mesecima. Ukrajina takođe kaže da su joj potrebni zapadni borbeni avioni kao što je američki F-16 da bi pobedila rusku invaziju. Da li bi to mogla biti sledeća barijera koju Zapad mora da prevaziđe?

"Dok se vazdušne snage u Evropi i SAD modernizuju, imaju stariju opremu koju bi potencijalno mogli da daju Ukrajini. To bi bila još jedna eskalirajuća mera. Ali mislim da u ovom trenutku ono što žele da urade jeste da vide kako će se Ukrajina snaći sa tenkovima, a zatim proceniti odatle nadalje", rekao je Arnold.