Republikanci kritikuju Bajdena zbog obustavljanja dijela isporuka oružja Izraelu

Dječaci posmatraju dim koji se uzdiže nakon izraelskih udara na grad Rafa, 13. maja 2024. godine. (Foto: AFP)

Izrael je u nedelju obilježio Dan sjećanja na svoje poginule vojnike i žrtve terora. Sa druge strane granice, Palestinci su slijedili naredbe o evakuaciji pred širenje vojnih operacija Izraela protiv Hamasa u Rafi na jugu Gaze.

Ono što se događa na drugom kraju svijeta ima odjeka i na predizbornu kampanju u Sjedinjenim Državama. Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp govorio je o ratu Izraela protiv Hamasa dok se obraćao grupi od gotovo 100.000 svojih simpatizera u Vajldvudu u Nju Džersiju.

"Ne bi bilo rata u Gazi da sam ja u Bijeloj kući. Kada sam bio predsjednik imali smo mir na Bliskom Istoku kao nikada ranije“, rekao je Tramp.

On i drugi republikanci oštro kritikuju odluku administracije Džoa Bajdena da obustavi slanje određenih isporuka oružja Izraelu, u kontekstu dešavanja u Rafi.

Your browser doesn’t support HTML5

Demokrate i republikanci suprotstavljenih mišljenja o pomoći Izraelu

Senator Lindsi Grejem obrazložio je svoju kritiku poređenjem sa Drugim svjetskim ratom:

Kada smo se kao nacija suočili sa uništenjem nakon Perl Harbora, boreći se sa Njemcima i Japancima, odlučili samo da zaustavimo rat bombardovanjem Hirošime i Nagasakija nuklearnim oružjem. To je bila ispravna odluka. Dajte Izraelu bombe koje im trebaju da završe rat koji ne mogu priuštiti da izgube i radite sa njima na minimiziranju broja žrtava“.

Iako su neke od pošiljki oružja zaustavljene, nedavni izvještaj Stejt Departmenta Kongresu nije donio zaključak da je Izrael narušio američko i međunarodno pravo tokom korištenja vojne pomoći u ratu protiv Hamasa.

Državni sekretar Entoni Blinken odgovorio je na televiziji NBC na pitanje da li Sjedinjene Države izbjegavaju da pozivaju na odgovornost svog saveznika:

Ne, nemamo dvostruke standarde. Odnosimo se prema Izraelu kao jednom od naših najbližih saveznika i partnera, kao što bismo se odnosili prema bilo kojoj drugoj zemlji. A kada budemo mogli donijeti konačne zaključke, uradićemo to. Ali, veoma je teško to učiniti u sred rata“.

Your browser doesn’t support HTML5

Šta čeka Bajdena i Trampa šest mjeseci uoči izbora?

Progresivni senator Berni Sanders, koji se slaže sa Demokratama koje se protive načinu na koji Izrael vodi rat, kaže da Izrael više ne treba da dobija američku vojnu pomoć:

35 hiljada mrtvih Palestinaca, uz 77 hiljada ranjenih. Od toga, dvije trećine su žene i djeca. To nije način na koji vodite rat u civilizovanom društvu, u mjeri u kojoj rat može biti civilizovan“.

Očekuje sa da će predsjednik Džo Bajden, koji je do sada uspijevao postići balans između kampanje za reizbor i zvaničnih predsjedničkih dužnosti, ove sedmice imati nove izazove od republikanaca zbog zaustavljanja nekih od transfera vojne opreme Izraelu.

S druge strane, Donald Tramp je od ponedeljka ponovo u sudnici, gdje je svjedočenje počeo njegov nekadašnji advokat Majkl Koen.