Robin Vilijams izvršio samoubistvo

Robin Vilijams za vreme promocije televizijske serije "The Crazy Ones", 29. jula 2013.

Slavni američki glumac Robin Vilijams (63) juče se obesio u svojoj kući u Kaliforniji, potvrdila je lokalna policija.

Holivud je u žalosti za jednom od svojih najvećih zvezda - Robinom Vilijamsom - dok izrazi saučešća stižu njegovoj porodici iz svih delova sveta. 63-godišnji svestrani glumac u ponedeljak je izvršio samoubistvo u svojoj kući u severnoj Kaliforniji. Lokalna policija danas je saopštila da se Vilijams obesio.

Ispred kuće Robina Vilijamsa ožalošćeni gradjani počeli su da ostavljaju cveće i poruke čim se pročula vest o njegovoj smrti. Njegov predstavnik za štampu saopštio je da se Vilijams “borio sa teškom depresijom.” Genijalni komičar godinama se borio sa zavisnošću od alkohola i droge, a prošlog meseca je sam otišao u jedan centar za rehabilitaciju. Vilijams je govorio o svojim problemima u razgovoru sa novinarkom Dajen Sojer.

“To vas vreba iz potaje, čeka trenutak kada kažete “sad sam okej, dobro je” I onda shvatite - ne, niste okej. “

Vilijamsova supruga Suzan Šnajder je saopštila:” Izgubila sam svog muža I najboljeg prijatelja dok je svet izgubio jednog od svojih najdražih umetnika, jedno divno ljudsko biće.”

Stotine ljudi danas su zastale kod Vilijamsove zvezde na holivudskoj “Stazi slavnih”, ostavljajući lične poruke i cveće. Komičar Pol Rodrigez bio je Robinov dugogodišnji prijatelj.

“Znam da nisam jedini. Cela Amerika ga je volela. Osećam se kao da me je neko udario pesnicom u stomak.”

Publiku je prvo osvojio kao vanzemaljac u TV seriji Mork i Mindi. Neprekidno je briljirao, u živim nastupima, tok-šou programima, i filmovima gde se oslanjao na talenat za improvizaciju … od duha iz lampe, u filmu Aladin…do oca koji se prerušava u britansku dadilju u filmu “Gospodja Dautfajer"

Takodje je očarao publiku ulogama u dramama “Dobro jutro, Vijetname”, “Društvo mrtvih pesnika” i “Dobri Vil Hanting”, koji mu je doneo Oskara za epizodnu ulogu 1998.

Glumio je na Brodveju i nastavio da se bavi stand-up komedijom, i nakon što je postao holivudska zvezda.

Američki predsednik Obama u saopštenju povodom njegove smrti veličao je Vilijamsa kao “umetnika bez premca” koji je dotakao svaki element ljudskog duha. Bela kuća I Pentagon takodje su mu odali priznanje zbog brojnih nastupa pred ameirčkim vojnicima u inostranstvu. TV programi širom Evrope preneli su vest o smrti popularnog glumca, dok su društvene mreže preplavljene porukama poznatih ličnosti koje tuguju za svojim voljenim kolegom.

Ime Robina Vilijamsa pojavljuje se u 68 filmova, nekada u glavnim, nekada sporednim a nekada u ulozi producenta.