Romi Srbije podržali proteste u Srbiji

Srđan Šajn je na čelu Romske Partije, Foto: Medija centar

Romska Partija na čelu sa Srđanom Šajnom i Jedinstvena stranka Pravde, čiji je predsednik Dejan Matić, potpisale su sporazum o političkoj saradnji i saopštile da je od danas politička scena Srbije dobila novi izborni savez - Romi Srbije, koji se pridružuje protestima u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, prilikom osnivanja savez je dobio podršku desetine nevladinih organizacija.

Oni navode da su jačanje glasa marginalnih grupa i okupljanje Roma i Romkinja u političkom životu pravno uređene države koheziona snaga tog političkog saveza.

Šajn je izjavio da se pridružuju do sada saopštenim zahtevima na protestima nezadovoljnih građana širom Srbije.

On je naveo da osam odsto ukupnog biračkog tela u Srbiji čine Romi, kao i da se sa glasovima Roma i Romkinja do sada najviše manipulisalo.

Prema njegovim rečima, borba protiv diskriminacije je uslov svih uslova za demoktasko društvo, a obrazovanje i zapošljavanje Roma jedini instrument koji na duži rok vode ka njihovoj socijalnoj uključenosti.

Paketi, šećer i patike prvenstveno su namenjeni upravo biračima ove zajednice. U zavisnosti od ukupne izlaznosti svih birača, glasovi Roma i Romkinja odlučuju o 12 odsto poslaničkih mesta u Skupštini Srbije. Iz navednog logično je pitanje ima li bez Roma i Romkinja u institucijama istinske demokratije,” upitao je Šain.

Ovaj sporazum je otvoren i pozivamo sve koji sa nama dele iste vrednosti na saradnju, a spremni smo za razgovore i sa drugim političkim savezima, naveo je Šajn.

U delu programskih ciljeva takođe smo se usaglasili da put do postizanja dogovora izumeđu Beograda i Prištine mora da se trasira dijalogom u Skupštini Srbije, a da se potvrdi u unutrašnjem dijalogu sa narodom, istaknuto je u saopštenju.

Lider Jedinstvene stranke Pravde Dejan Matić rekao je da osuđuje najave formiranja novih političkih stranaka, koje bi da okupljaju Rome, a iza njih u suštini stoje većinske partije.

Tu se radi o nečasnim principima i sprovode se u saradnji sa onim pripadnicima romske zajednice kojima je demokratija vredna litar ulja i kilogram šećera, ocenio je on.

Nedopustivo je da se pojedine NVO žigošu kao državni neprijatelji jer su okrenuti interesima građana, a ne intersnim grupama u državnom aparatu. Romi i Romkinje moraju da dobiju svoje odgovarajuće mesto u srpskoj demokratiji, poručuju Romi Srbije.