Djelovi mogućeg ruskog drona pali na teritoriju Rumunije

ARHIVA - Vojne vježbe NATO-a u Rumuniji (Foto: AP/Andreea Alexandru)

Djelovi mogućeg ruskog drona pali su na rumunsku teritoriju, rekao je u srijedu rumunski ministar odbrane Angel Tilvar, dva dana nakon što je Ukrajina saopštila da su ruski dronovi eksplodirali na teritoriji članice NATO-a.

"Potvrđujem da su pronađeni djelovi koji bi mogli da budu elementi drona", rekao je Tilvar za rumunsku TV Antenna 3, partnera kablovske mreže CNN.

Dodao je da područje, u kojem su pronađeni djelovi, nije evakuisano zato što nema vidiljive prijetnje, te da će ostaci mogućeg drona biti analizirani kako bi se potvrdilo porijeklo.

Ukoliko se potvrdi da je riječ o ruskom dronu, to bi bilo ozbiljno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Rumunije, rekao je u srijedu rumunski predsjednik Klaus Johanis.

Ne propustite: Ukrajina tvrdi da su ruski dronovi pali na teritoriju članice NATO Rumunije, Bukurešt negira

Kijev je u ponedeljak saopštio da su dronovi eksplodirali u Rumuniji nakon večernjeg ruskog vazdušnog napada na ukrajinsku luku na drugoj obali rijeke Dunav.

Ministri odbrane i inostranih poslova, te sam predsjednik Rumunije su ranije demantovali izvještaje da su dronovi detonirali na rumunskoj teritoriji i naglasili da ruski napadi ne predstavljaju direktnu prijetnju po Rumuniju, članicu NATO-a.

Tilvar je u srijedu ponovio da ne postoji direktna prijetnja. Za rumunsku novinsku agenciju Agerpres je rekao da je moguće da dron nije eksplodirao nakon udara već da je jednostavno pao ili da su djelovi završili na rumunskoj teritoriji.

"Nismo srećni zbog toga, ali ne mislim da možemo da govorimo o napadu. I kako sam ranije rekao, moramo da znamo kako da pravimo razliku između agresije i incidenta", prenijela je rumunska novinska agencija.

Portparol ministarstva rekao je da su timovi za potragu bili u području nekoliko dana dok su ministar i drugi zvaničnici razgovarali sa stanovnicima.

NATO članice izrazile su "snažnu solidarnost" sa Rumunijom, nakon što ih je Bukurešt informisao o incidentu.

"Nastavljamo da pomno pratimo situaciju i u bliskom smo kontaktu sa našim saveznikom Rumunijom", saopšteno je iz Alijanse.

Moskva izvodi vazdušne napade oružjem dugog dometa na mete u Ukrajini od početka invazije prošle godine.

Od jula, kada je napustila sporazum o izvozu ukrajinskog žita, Rusija je više puta napadala ukrajinske luke, na drugoj obali Dunava od Rumunije.

Prošlog novembra, dvije osobe su stradale nakon što je raketa pala na pogranično selo u Poljskoj. Varšava i NATO saveznici kasnije su saopštili da je riječ o ukrajinskom protivvazdušnom projektilu.