Rusija raspisala potjernicu za estonskom premijerkom i baltičkim zvaničnicima

Premijerka Estonije Kaja Kalas tokom održavanja NATO samita u Viljnusu u Litvaniji, 12. jula 2023. godine. (Foto: AP/Mindaugas Kulbis)

Rusija je raspisala potjernicu za estonskom premijerkom Kajom Kalas zbog njenih napora na uklanjanju spomenika iz Drugog svjetskog rata u toj baltičkoj zemlji. Podaci ruskog ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da su na listi i drugi baltički zvaničnici, poput litvanskog ministra kulture Simonasa Kairisa, estonskog državnog sekretara Taimara Peterkopa, te članova prethodnog latvijskog parlamenta.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Kalas tražena zbog "skvrnavljanja istorijskog sjećanja".

Ruska državna agencija TAS saopštila je da su baltički zvaničnici optuženi za "uništavanje spomenika sovjetskim vojnicima", djela koja su kažnjiva kaznom od pet godina zatvora prema ruskom krivičnom zakonu.

"Kremlj se sada nada da će ovaj potez pomoći da se ućutkam ja i drugi - ali neće", navela je Kalas u objavi na platformi Eks. "Nastaviću da pružam snažnu podršku Ukrajini. Nastaviću da se zalažem za jačanje evropske odbrane", napisala je ona, dodajući da potez Rusije nije iznenađenje.

Ne propustite: Premijerka Estonije za Glas Amerike: Naša podrška Ukrajini će istrajati duže od Rusije

Ovo je prvi put da je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo nekog stranog lidera na potjernicu, kao dodatni vid zaoštravanja odnosa sa Zapadom. Kalas se zalaže za povećanu vojnu pomoć Ukrajini i jače sankcije Rusiji.

Kairis je Rojtersu izjavio da nalog za hapšenje „znači da sam postupao aktivno i principijelno“.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu prije skoro dvije godine, baltičke zemlje Estonija, Latvija i Litvanija srušile su većinu svojih spomenika iz sovjetskog doba, uključujući i one koji obilježavaju sjećanje na sovjetske vojnike poginule u Drugom svjetskom ratu.

Kao odgovor, šef ruskog istražnog komiteta, Aleksandar Bastrikin, naredio je krivičnu istragu o tome.

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je: "Ovo je samo početak", dodajući: "Zločini protiv sjećanja na oslobodioce svijeta od nacizma i fašizma moraju biti procesuirani“.

Baltički političari rizikuju da budu uhapšeni samo ako pređu rusku granicu - u suprotnom to što se nalaze na listi teško da može imati posljedice u praksi.

Your browser doesn’t support HTML5

Američke i estonske trupe se pripremaju za agresiju protiv NATO-a

Sovjetski savez je pripojio tri baltičke države 1940. godine, a zatim ih je okupirala nacistička Njemačka prije nego što su se vratile pod vlast Moskve kao dio sovjetskog komunističkog bloka - sve dok nisu povratile nezavisnost raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Sve tri su od tada postale članice Evropske unije i NATO-a, a njihovi odnosi sa Moskvom su se naglo pogoršali od početka invazije Rusije na Ukrajinu.

Kalas je 2022. rekla da će estonske vlasti srušiti 200 do 400 spomenika. Sovjetski tenk posvećen obližnjem gradu Narva u kojem se govori ruski jezik uklonjen je u avsgustu.

U Latviji, 84-metarska građevina, izgrađena u čast sovjetske pobjede u Drugom svjetskom ratu, srušena je buldožerom.

Desetine hiljada ljudi koji govore ruski u Latviji okupljali su se svakog 9. maja oko spomenika, ali su njihova okupljanja zabranjena nakon ruskog napada na Ukrajinu

Litvanija je 2022. uklonila desetine spomenika sovjetskim trupama, uključujući i veliku grupu skulptura na groblju u Viljnusu.