Rusija razmatra skidanje talibana sa liste terorističkih organizacija

Arhiva - Talibanske zastave na aerodromu u Kabulu, Avganistan, 9. septembra 2021.

Rusija je saopštila da je uključena u "aktivan dijalog" sa avganistanskim talibanima i da radi na njihovom uklanjanju sa liste terorističkih organizacija.

"Činjenica je da je ovo naša susedna zemlja. U ovom ili onom obliku, mi održavamo komunikaciju sa njima", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, prenosi ruska novinska agencija TASS.

"Moramo da rešimo goruća pitanja, što takođe zahteva dijalog. U stvari, mi smo u kontaktu sa njima kao i sa svima", rekao je Peskov. "Oni su zapravo ti koji su na vlasti u Avganistanu".

On nije precizirao, ali je njegova izjava stigla samo nedelju dana nakon što su naoružani napadači upali u koncertnu dvoranu u ruskoj prestonici i ubili najmanje 144 osobe, u onome što je bio najsmrtonosniji teroristički napad u zemlji u poslednje dve decenije.

Arhiva - Potprarol Kremlja Dmitrij Peskov, 14. decembra 2023.

Ekstremistička Islamska država preuzela je odgovornost za krvoproliće, a američki obaveštajni zvaničnici su rekli da iza toga stoji avganistanski ogranak terorističke grupe Islamska država iz avganistanske pokrajine Korasan, ili ISIS-K.

Ruski predsednik Vladimir Putin brzo je povezao napad sa Ukrajinom - što su tvrdnje koje su odbacili i Kijev i Sjedinjene Države.

"Sami ste rekli da se ta opcija razmatra. Sačekajmo da se ovaj proces završi", rekao je Peskov upitan da prokomentariše saopštenje ruskog ministarstva spoljnih poslova u ponedeljak o mogućem uklanjanju Talibana sa crne liste terorista.

Talibani su osudili napad na Moskvu kao "eklatantno kršenje svih ljudskih standarda" i pozvali zemlje u regionu da zauzmu "koordinisan, jasan i odlučan stav" protiv takvih incidenata.

"DAEŠ (ISIS, prim. aut), koji je ciljao civile u Avganistanu i drugim regionima sveta, ponovo je ovim incidentom jasno pokazao da je grupa u rukama obaveštajnih agencija, da je joj cilj da kleveta islam i predstavlja pretnju za ceo region", navelo je talibansko ministarstvo spoljnih poslova, koristeći lokalni akronim za Islamsku državu.

Ne propustite: Šta stoji iza Putinovih pokušaja da poveže Ukrajinu sa napadom Islamske države u Moskvi?

Talibani su povratili vlast 2021. nakon što su se strane trupe predvođene SAD povukle iz Avganistana, ali su i dalje na listi organizacija koje Rusija označava kao terorističke.

Nijedna strana država nije formalno priznala vladu u Kabulu, navodeći nedostatak političke inkluzivnosti i velika ograničenja u pristupu avganistanskih žena obrazovanju i radu.

Zamir Kabulov, specijalni izaslanik ruskog predsednika za Avganistan, rekao je za TASS ranije ove nedelje da je Moskva pozvala delegaciju talibana da učestvuje na međunarodnom ekonomskom forumu pod nazivom "Rusija – islamski svet: Kazanforum" u gradu Kazanju od 14. do 19. maja.

Rusija je među nekoliko regionalnih i susednih zemalja koje su zadržale svoje diplomatsko prisustvo u Avganistanu nakon što su talibani preuzeli vlast. Od tada su SAD i zapadne zemlje premestile svoja avganistanska diplomatska predstavništva u Katar.