Rusija optužena za sajber napad koji traje od 2015. godine

Sjedinjene Države i Velika Britanija su u retkom zajedničkom saopštenju upozorile na masivan sajber napad preko interneta i rutera, koji preti milionima ljudi, kompanijama, vladinim agencijama i infrastrukturi. Za napade je okrivljena Rusija, koja odbacuje te tvrdnje.

Američki i britanski zvaničnici su izdali hitno saopštenje upozoravajući da su se hakeri, koje sponzoriše ruska vlada, tajno infiltrirali u internet rutere u cilju špijunaže, krađe intelektualne svojine i potencijalnih napada u budućnosti. Meta su milioni američkih kompanija, čak i privatne kuće.

Ruteri, koji kontrolišu saobraćaj na internetu, sada su izgleda otvorena vrata kroz koja ruska vlada može da špijunira Amerikance i da potencijalno kontroliše razne službe. Dženet Manfra, pomoćnica sekretara za unutrašnju bezbednost kaže da je to globalna pretnja jer ako kontrolišete ruter, onda kontrolišete saobraćaj koji prolazi kroz taj ruter.

U upozorenju, koje su izdali američki Sekretarijat za unutrašnju bezbednost, FBI i britanski nacionalni centar za sajber bezbednost, navodi se i šta kompanije mogu da urade kako bi se zaštitile. Saopštenje je izdato nakon što su se pojavili obaveštajni podaci da je ruska vlada hakovala važnu infrastrukturu poput električne mreže, nuklearnih postrojenja, vodovoda i kontrole letenja.

Analitičari za sajber bezbednost upozoravaju da smo možda na ivici sajber rata.

“Zamislite da smo tokom Hladnog rata saznali da su sovjetski vojni obaveštajci postavili eksplozive koji mogu da unište električnu mrežu u čitavoj Americi”, rekao je bivši pomoćnik sekretara odbrane SAD za nacionalnu i globalnu bezbednost u obraćanju senatskom komitetu za obaveštajna pitanja 21. marta ove godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u utorak da London i Vašington nisu predstavili ni jedan dokaz povodom optužbi.

“Ne znamo na čemu su zasnovane ove nove optužbe za sajber špijunažu. Tako se lako izgovaraju optužbe, a niko se nije potrudio da nađe bilo kakvo objašnjenje. Prema tome, isto tako tretiramo te optužbe”, rekao je Peskov.

Vašington i London tvrde da je ta globalna hakerska kampanja počela 2015. godine i da bi mogla da preraste u napade.

Zvaničnici kažu da su izdali ovo upozorenje kako bi ljudi mogli da se zaštite i da bi ubedili žrtve da podele informacije sa vladom kako bi istražitelji bolje razumeli nivo pretnje. Vlada takođe savetuje svima da smisle što komplikovanije lozinke i da ih što pre promene.