Rusija se trudi da prikrije broj ratnih žrtava u Ukrajini

ARHIVA - Ruski vojnici na ulicama Marijupolja, april 2022. (Foto: AFP/Alexander Nemenov)

Ministarstvo odbrane Rusije sugerisalo je porodicima i rođacima poginulih ruskih vojnika u Ukrajini da se obrate vojnim, a ne civilnim vlastima za isplatu obeštećenja.

Time se, kako izveštava agencija Rojters, nameće dodatni nivo tajnovitosti u vezi sa ratnim gubicima.

Ministarstvo odbrane je predložilo da beneficije koje se isplaćuju porodicama poginulih boraca više ne nadziru civilni zvaničnici, već da se njima bavi vojna služba.

Ne propustite: Nastavljeni napadi na Donbas, Pentagon optužuje Moskvu za ratne zločine

Potez je osmišljen da ograniči krug ljudi kojima će biti dostupne informacije o ruskim trupama stradalim u Ukrajini, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, objavio je Rojters.

Rusija je, navodi ta novinska agencija, i u mirnodopskim uslovima označavala vojne žrtve kao državne tajne. Takođe, nije ažurirala zvanične podatke o žrtvama u Ukrajini tokom poslednje četiri nedelje.

Rusko Ministarstvo odbrane 25. marta je objavilo da je u Ukrajini od pokretanja, kako je Rusija označava specijalne vojne operacije, ubijen 1.351 vojnik – dok ih je ranjeno 3.825.

Ne propustite: Evropske zemlje istražuju navode o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini

Od tada, izvestila je agencija Rojters, Kremlj nije objavljivao podatke o vojnim žrtvama, ali je govorio o, kako ih je označavao, značajnim gubicima“.

Ukrajinske vlasti i zapadni saveznici više puta su izražavale uverenje da veruju da je broj ruskih žrtava veći nekoliko puta od zvanično objavljenih informacija.