Stano: Srbija da preduzme mere protiv ruske medijske manipulacije

ARHIVA - Peter Stano, portparol diplomatske službe Evropske unije (Foto: European Commission)

Srbija mora preduzeti hitne mere u borbi protiv ruske medijske manipulacije i mešanja, izjavio je portparol diplomatske službe Evropske unije Peter Stano.

Evropska unija uvela je sankcije ruskim državnim medijima, uključukući i RT, čije je emitovanje u EU i iz EU suspendovano. Ti mediji, uključujući RT u svim njegovim oblicima, postali su instrument Kremlja u ratu protiv Ukrajine i kanal širenja i manipulacije informacijama”, rekao je Stano agenciji AFP.

Zvaničnik Evropske unije oglasio se u danima pošto su Reporteri bez granica (RSF), međunarodna nevladina organizacija usredređena na zaštitu slobode medija, objavili izveštaj u kom je navedeno da Srbija intenzivira propaganda Kremlja oglušujući se o sankcije uvedene ruskim državnim medijima.

Ne propustite: Izveštaj RSF: Od Rusije do Srbije - kako RT širi rusku propagandu širom Balkana, nasuprot sankcijama

U izveštaju RSF-a navedeno je da RT, nekadašnja “Rusija danas”, koristi beogradsko dopisništvo za prilagođavanje narativa Kremlja pre proširivanja na područje jugoistočne Evrope, naveli su Reporteri bez granica (RSF) u svom izveštaju.

Srbija Beograd, koji je istorijski blizak Rusiji i zavisan od Moskve u snabdevanju gasom, nije usvojio nikakve sankcije od februara 2022. godine, iako je osudio rusku invaziju na Ukrajinu.

RT i Sputnjik slobodno rade u Srbiji

Ruskom državnom mediju “Raša tudej” zabranjen je rad u zemljama Evropske unije.

Ista odluka doneta je i u vezi sa “Sputnjikom” uz obrazloženje da se radi o važnim instrumentima u podsticanju i podršci ruske agresije protiv Ukrajine, kao i pretnji javnom redu i bezbednosti EU.

Iako je kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, i nalazi se u pregovaračkom procesu, odluku o zabrani emitovanja “Raša tudeja” i “Sputnjika” Srbija nije donela.

Ne propustite: Borelj: Ruski državni mediji deo agresije, zabrana opravdana, Balkan posebno na meti

Crnogorska Agencija za elektronske medije je u aprilu 2022, zabranila emitovanja sadržaja ruskih medijskih kuća "Raša tudej (RT) i "Sputnjik".

Srbija održava bliske političko-ekonomsko-vojne veze sa Rusijom i iz te zemlje nabavlja gotovo znatne količine gasa za sopstvene potrebe.

Nije se usaglasila sa kaznenom politikom protiv Rusije, nakon invazije na Ukrajinu februara 2022, ali je osudila agresiju I ugrožavanje teritorijalnog integriteta te zemlje.

Your browser doesn’t support HTML5

Putin i Vulin u Vladivostoku