Ruski sud izdao poternicu za Julijom Navalnajom

Julija Navalna (Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/Pool/File Photo)

Rusija je u utorak izdala nalog za hapšenje Julije Navalnaje, optužujući prognanu udovicu opozicionog lidera Alekseja Navalnog za učešće u „ekstremističkoj organizaciji“.

Sud je saopštio da je „odobrio zahtev istražitelja i odredio preventivnu meru pritvora od dva meseca“.

Navalnaja je obećala da će nastaviti rad svog supruga, glavnog protivnika ruskog lidera Vladimira Putina koji je umro u arktičkom zatvoru u februaru.

„Vladimir Putin je ubica i ratni zločinac. Njemu je mesto u zatvoru“, navela je ona u saopštenju.

Tim Navalnog je takođe odbacio optužbe. "Navalna je „uhapšena (u odsustvu) zbog toga što je ’pripadnica ekstremističke zajednice‘ od strane zloglasnog Basmanskog suda u Moskvi“, napisao je Leonid Volkov, bivši šef kabineta Navalnog, na Eksu. „Pravo priznanje za Julijinu odlučnost da nastavi Aleksejevu borbu!“, dodao je on.

Organizacije koje je vodio Navalni su u Rusiji stavljene van zakona, označene kao „ekstremističke“ grupe i uvrštene na zvanični spisak „terorista“.

Ne propustite: Život političkih zatvorenika u Rusiji: Izolacija i arbitrarno kažnjavanje

Navalnaja, ekonomista, podržavala je muža dok je podsticao masovne proteste u Rusiji, a potom i kada je proteran iz zemlje pa otrovan, pre nego što se vratila u Moskvu sa njim 2021, znajući da će biti u zatvoru.

Posle njegove smrti, Navalnaja je obećala da će preuzeti posao svog pokojnog muža i lobirala je protiv Putinove vlade iz inostranstva. Tokom ruskih izbora u martu, pozvala je na masovne proteste protiv Putina formiranjem dugih redova ispred biračkih mesta.