SAD i Britanija uveli sankcije osobama povezanim sa ruskom hakerskom grupom

Ilustracija

Sjedinjene Države i Britanija u četvrtak su sankcionisale 11 pojedinaca koji su dio ruske hakerske grupe za sajber kriminal "Trikbot" (Trickbot), koja se optužuje za napade na ključnu vladinu infrastrukturu, kompanije i bolnice tokom pandemije koronavirusa.

U saopštenju Sekretarijata za finansije navodi se da su kaznene mjere, između ostalih, uvedene "ključnim akterima koji su se bavili menadžmentom i nabavkom" za Trikbot, za koji se vjeruje da je povezan sa ruskim obavještajnim službama.

Podsekretar Brajan Nelson poručio je u saopštenju da su "Sjedinjene Države odlučne u naporima da se bore protiv rensomvera i odgovore na poremećaje u ključnoj infrastrukturi".

Rensmver je maliciozni softver koji hakeri koriste da iznude novac od žrtava kojima blokiraju kompjutersku mrežu.

Ne propustite: SAD sa partnerima razbile ozloglašenu hakersku mrežu

Britanski šef diplomatije Džejms Kleverli rekao je da su sankcije pokušaj da se poremeti poslovni model Trikbota, a imena članova razotkriju u javnosti.

"Znamo ko su i šta rade", naveo je Kleverli u saopštenju.

Britanski zvaničnici saopštili su da je hakerska grupa iznudila najmanje 160 miliona dolara od ljudi širom svijeta čije je kompjutere blokirala.

Uz sankcije, sva imovina koju zvaničnici Trikbota imaju u SAD i Britaniji biće zamrznuta. Sekretarijat za pravosuđe otpečatio je i optužnice protiv devetoro pojedinaca u hakerskoj grupi.

SAD su saopštile da je Trikbot, na primjer, koristio rensomver protiv tri zdravstvene ustanove u Minesoti, "poremetio njihovu kompjutersku mrežu i telefone, i izazvao probleme sa slanjem kola hitne pomoći".

Članovi Trikbota, kako su saopštile američke vlasti, javno su se hvalili lakoćom napada na zdravstvene ustanove i brzinom kojom je novac isplaćen toj grupi.

U međuvremenu, ruski biznismen povezan sa Kremljom u četvrtak je osuđen na devet godina u američkom zatvoru nakon što je proglašen krivim za učešće u investicionoj šemi koja je obuhvatala trgovinu tajnim informacijama o zaradama više kompanija, dobijenih hakovanjem.

Vladislavu Kljušinu, vlasniku informaciono-tehnološke kompanije M-13 koja je radila za rusku vladu, kazna je izrečena u Bostonu gdje ga je porota u februaru proglasila krivim.

Kljušin je jedan od najistaknutijih Rusa u američkom zatvoru. Njegova kompanije ne samo što je radila za Putinovu vladu, već je zapošljavala Ivana Ermakova, bivšeg ruskog obavještaca kojeg američke vlasti traže zbog umiješanosti u hakerske operacije čiji cilj je bio miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Ermakov je uz Kljušina i još trojicu Rusa optužen za trgovinu hakovanim informacijama. Samo je Kljušinu suđeno, nakon što je uhvaćen u Švajcarskoj 2021. godine a zatim izručen Americi.