SAD podelile obaveštajne podatke koji pokazuju da Izrael nije kriv za eksploziju u bolnici

  • Džef Seldin

Žena ispred bolnice Ahli Arab u centralnom delu Gaze 18. oktobra 2023.

Sjedinjene Države pokušavaju da donekle stišaju bes koji je dodatno rasplamsao tenzije i izazvao proteste širom sveta posle prošlonedeljne eksplozije u bolnici Ahli Arab u Gazi.

Bes je najviše usredsređen na Izrael, a mnogi demonstranti su poverovali palestinskoj ekstremističkoj grupi Hamas, koja je optužila Izrael za vazdušni napad na bolnicu, i nazivaju incident "genocidnim masakrom".

Međutim, SAD sada javno objavljuju svoje prvobitne obaveštajne procene, dok ujedno dele detaljnije zaključke sa drugim vladama.

"Podelili smo našu analizu sa brojnim partnerima širom sveta", rekao je novinarima u utorak uveče visoki američki obaveštajni zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman zbog osetljive prirode incidenta.

"Do sada smo pružili veoma obiman materijal", dodao je zvaničnik. "Očekujem da ćemo slati i dodatne, nove informacije kako istraga bude napredovala".

Ne propustite: Izraelski ministar odbrane ukazao na skori početak ofanzive, obaveštajci SAD imaju dodatne podatke o eksploziji u bolnici

U ovom trenutku, međutim, nije jasno kakav je efekat te razmene obaveštajnih podataka.

Jordan i Egipat su prošle nedelje otkazali samit sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Amanu, kriveći Izrael za napad. Eksplozija se i dalje stalno pominje na propalestinskim demonstracijama širom sveta.

"Jedna od stvari koju su naše diplomate tražile je da obaveštajna zajednica uradi više da predstavi svoje zaključke", kaže visok zvaničnik administracije.

A to ne traže samo američke diplomate.

"Postoji intenzivno interesovanje za eksploziju u bolnici, a izveštaji o tome šta se dogodilo su kontradiktorni", izjavio je za Glas Amerike jedan visoki američki zvaničnik. "Američka vlada radi na tome da deli što više informacija može, u interesu transparentnosti".

Taktika deklasifikacije i deljenja osetljivih obaveštajnih podataka je sve češće deo američke prakse. Zvaničnici SAD su je posebno koristili uoči početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Od tada, SAD su primenjivale ono što Bela kuća naziva "strateškim smanjenjem stepena tajnosti", odnosno javno objavljivale obaveštajne podatke, da bi se suprostavile kineskim tvrdnjama o špijunskom balonu koji je putovao iznad Sjedinjenih Država, kao i da bi se sprečila potencijalna kriza u Maliju.

U slučaju prošlonedeljne eksplozije u bolnici Ahli Arab, američki obaveštajci veruju da postoje ubedljivi dokazi koji mogu da Izrael oslobode odgovornosti.

Na osnovu informacija dobijenih iz različitih izvora, uključujući satelitske snimke, podatke o aktivnostima projektila i presretnutim komunikacijama, kao i javno dostupnim video snimcima i fotografijama, američki obaveštajni zvaničnici su sa "velikim stepenom uverenja" zaključili da Izrael nije odgovoran za eksploziju u bolnici.

ARHIVA - Satelitski snimci kompanijie Maxar Technologies 18. oktobra 2023. posle udara na bolnicu Ahli Arab i okolinu u Gaza Sitiju 17. oktobra 2023. (Foto: AFP/©2023 Maxar Technologies)

"Postoje dva osnovna razloga", izjavio je drugi američki obaveštajni zvaničnik, koji je takođe želeo da ostane anoniman.

"Prvi je šta vidimo kada gledamo posledice eksplozije. Šteta u bolnici je u skladu sa onim što bismo očekivali od rakete, a nije u skladu sa većim kraterima i širim efektom eksplozije koje bismo očekivali da je u pitanju municija bačena iz vazduha ili runda artiljerije".

"Detonacija bojeve glave je dovela do samo lakih, strukturalnih oštećenja u bolnici", nastavlja taj zvaničnik. "Nema vidljive štete u glavnoj bolničkoj zgradi, nema većih kratera, samo lakša oštećenja krova dve strukture blizu glavne bolničke zgrade. I obe su ostale netaknute".

Drugi razlog za veliko uverenje da Izrael nije odgovoran, prema rečima tog zvaničnika, potiče od video snimaka na kojima su lansiranje projektila i eksplozija uhvaćeni iz četiri različita ugla.

Ne propustite: Izrael u sporu sa Guterešom i Erdoganom zbog izjava o Hamasu

Na osnovu dva video snimka, američki obaveštajci su zaključili da je raketa lansirana unutar Pojasa Gaze, i da je putovala u smeru severoistoka.

Onda, oko 10 sekundi posle lansiranja, motor rakete postaje nestabilan.

"To možemo da kažemo delom na osnovu promenjivog intenziteta plamena koji ispušta raketa" izjavio je zvaničnik.

Pet sekundi kasnije, na video snimcima se vidi bljesak.

"Naša procena je da je tada došlo do kvara u radu motora rakete", kaže zvaničnik, a pet sekundi posle toga, jedan objekat je pogodio zemlju, pa za tim drugi, nekoliko sekundi kasnije, što je dovelo do velike eksplozije.

"Naš zaključak je da je došlo do katastrofalnog kvara motora koji je razdvojio motor od bojeve glave", izjavio je zvaničnik. "Bojeva glava je pala na kompleks bolnice."

Ministarstvo zdravlja u Gazi, kojim upravlja Hamas, saopštilo je da je u eksploziji poginulo oko 500 ljudi. Ali američki zvaničnici su prošle nedelje izjavili za Glas Amerike da procenjuju da je broj smrtnih slučajeva verovatno između 100 i 300, a pravi bilans žrtava verovatno bliži nižoj cifri.

Zvaničnici su u utorak uveče saopštili da će dobijanje preciznijeg podataka o stvarnom broju žrtava verovatno biti teško, a izrazili su i sumnju da Hamasove vlasti mogu da vode evidenciju o žrtvama imajući u vidu da "imaju teškoće da uopšte funkcionišu u ovom trenutku".

Američki obaveštajni zvaničnici su takođe pokušali da odgovore i demantuju neke teorije, popularne na društvenim mrežama, koje pokušavaju da okrive Izrael za pad palestinske rakete u Gazi, uključujući i tvrdnje da je raketu oborio izraelski sistem "Čelična kupola".

"Naše razumevanje je da Čelična kupola ne bi presrela raketu koja i dalje gori", kazao je američki obaveštajni zvaničnik. "Njihova standardna operativna procedura je da bi izračunali gde će raketa verovatno završiti. A dok raketa ne završi sagorevanje, nije jasno tačno dokle će stići."

A zvaničnici su podržali izraelske tvrdnje da je stopa neuspeha Hamasovih raketa visoka. Izrael je poslednjih dana saopštio da je samo 21. oktobra čak svaka peta Hamasova raketa imala kvar, pogodivši Gazu umesto ciljeva u Izraelu.

Pitanje koje američke obaveštajne službe još pokušavaju da razjasne jeste ko je ispalio raketu koja je na kraju pogodila bolnicu Ahli Arab.

Trenutna procena SAD ukazuje na palestinski Islamski džihad, još jednu palestinsku ekstremističku grupu, kao najverovatnijeg krivca. Međutim, zvaničnici kažu da imaju „malo poverenja“ u taj zaključak, jer je on delimično zasnovan na presretnutoj komunikaciji između drugih ekstremista za koje se smatra da su deo Hamasa.

Oni sami spekulišu o tome ko je odgovoran“, rekao je zvaničnik američke obaveštajne službe, dodajući da se audio snimak koji su pregledali američki obaveštajci razlikuje od zvuka koji su objavili izraelski zvaničnici prošle nedelje, a koji je bio predmet kritika.

Postoji dodatni audio snimak koji su nam dostavili Izraelci, a koji je pažljivo ispitan i utvrđeno da je autentična komunikacija palestinskih ekstremista. Jezički obrasci su analizirani i utvrđeno je da su autentični“, rekao je zvaničnik.

Palestinski Islamski džihad poriče da je lansirao raketu koja je pala na bolnicu Ahli Arab.

Međutim, američki zvaničnici kažu da su, na osnovu primene tehnika geolokacije i drugih podataka, uvereni da je raketa koja je izazvala štetu ispaljena iz Gaze, i da je pretrpela katastrofalni kvar, zbog čega je bojeva glava pala kod bolnice.

Ipak, oni naglašavaju da će pažljivo razmotriti svaku novu informaciju koja izađe na videlo.

"To pitanje za nas nije zatvoreno", izjavio je visoki američki obaveštajni zvaničnik. "Ako dobijemo dodatne informacije koje bi išle u drugačijem smeru, i to bismo prijavili javnosti i drugima".