SAD razmatraju povlačenje iz Sirije "u skladu sa uslovima"

  • Džef Seldin

Arhiva - Američka zastava vijori se na vojnom vozilu u Manbižu, Sirija, 12. maja 2018.

Više od dve nedelje nakon što je predsednik SAD Donald Tramp proglasio pobedu nad terorističkom grupom Islamska država u Siriji i najavio povlačenje snaga SAD, vojni planeri insistiraju da povlačenje bude bazirano na uslovima na terenu, a ne na proizvoljnom rasporedu.

"Bilo koji plan koji implementiramo biće baziran na uslovima", rekao je zvaničnik odbrane SAD za Glas Amerike u petak, insistirajući da povlačenje treba da bude "visoko koordinirano" sa saveznicima i partnerima.

"Nećemo da raspravljamo o vremenskim rasporedima", rekao je zvaničnik.

Samo nekoliko sati ranije, viši zvaničnici Stejt dipartmenta rekli su da uprkos direktovi predsednika, još uvek ne postoji mapa puta za vraćanje oko 2.000 američkih vojnika nazad kući.

"Nemamo vremenski raspored za povlačenje naših vojnih snaga iz Sirije", rekao je zvaničnik Stejt dipartmenta novinarima u petak, pred put državnog sekretara SAD Majka Pompea na Bliski istok naredne nedelje.

"Formulišemo planove za to upravo sada", dodao je zvaničnik. "To će biti obavljeno na obazriv i vrlo koordinisan način sa našim saveznicima i partnerima".

Arhiva - Državni sekretar SAD Majk Pompeo govori na konferenciji za štampu u Stejt dipartmentu, u Vašingtonu, 20. novembra 2018.

Izjave stižu dva dana nakon što je Tramp negirao izveštaje da vojska SAD planira da svih 2.000 američkih vojnika u Siriji, koliko ih je učestvovao u borbi protiv Islamske države, bude kod kuće u roku od četiri meseca.

"Izlazimo vrlo moćno", rekao je Tramp novinarima u sredu tokom sastanka svog kabineta. "Nikad nisam rekao brzo ili sporo".

"Ne želim da budem u Siriji zauvek. To je pesak i to je smrt", dodao je.

Poslednji komentari predstavljaju bitnu razliku u tonu u odnosu na poruke koje su stigle iz Bele kuće onda kada je predsednik najavljivao svoju odluku o povlačenju, prošlog meseca.

"Naši momci, naše mlade žene, naši ljudi vraćaju se svi nazad i vraćaju se sada", rekao je Tramp u video snimku objavljenom na Tviteru 19. decembra.

Odluka je iznenadila zvaničnike - kako one u SAD, tako i partnere i saveznike - i dovela do ostavke sekretara za odbranu SAD Džima Matisa.

Uprkos prvobitnom metežu, samo pet dana kasnije zvaničnik odbrane SAD potvrdio je da je proces zvanično u toku.

"Naredba za Siriju još nije potpisana", rekao je zvaničnik, odbijajući da da dodatne detalje, navodeći kao razlog bezbednost operacije.

Ali od onda, bilo je tek nekoliko znakova popuštanja američkih napora da se podrže snage koje se bore protiv grupe Islamska država.

Koalicija koju predvode SAD saopštila je u petak da je izvela oko 469 vazdušnih udara protiv pozicija IS u Siriji od 16. decembra do 29. decembra, ciljajući stotine taktičkih jedinica, borbenih položaja, ruta za snabdevanje i skladišta.

U prethodnom dvonedeljnom periodu, pre Trampove objave, koalicija je izvela 459 vazdušnih udara na pozicije IS-a, od čega veliku većinu u Siriji.

"OIR (Operation Inherent Resolve) misija nije promenjena", rekao je portparol Pentagona Šon Robertson. "Nastavićemo da radimo sa našim partnerima i saveznicima kako bismo obezbedili trajni poraz ISIS-a kroz održive vojne dobitke i kroz promovisanje regionalne bezbednosti i stabilnosti".

Razgovori sa turskim zvaničnicima o tome kada i kako će trupe SAD napustiti Siriju, već su u toku. Očekuje se da se te diskusije intenziviraju u narednim danima, tokom posete ključnih zvaničnika SAD Turskoj.

Predstojeća putovanja

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton u petak je napustio SAD zajedno sa ambasadorom Džejmsom Džefrijem, specijalnim izaslanikom za angažovanje u Siriji, i predsedavajućim Združenim generalštabom Džozefom Danfordom, i uputio se na razgovore u Tursku i Izrael.

U petak, Džefri je takođe izabran da preuzme poziciju specijalnog izaslanika SAD u globalnoj koaliciji za borbu protiv IS-a.

Cilj putovanja je da se "raspravlja o povlačenju trupa SAD i Sirije, i o tome kako ćemo raditi sa savezcnicima i partnerima na sprečavanju oživljavanju ISIS-a", tvitovao je Bolton, koristeći akronim za terorističku grupu.

Pompeo će takođe pokušati da ponovo uveri nervozne saveznike SAD kada bude putovao po regionu, sa stanicama u Egiptu, Jordanu i Saudijskoj Arabiji.

Dejvid Adesnik, direktor istraživanja u vašingtonskoj Fondaciji za odbranu i demokratije, kaže da će se zvaničnici suočiti sa izazovima kada partnerima budu objašnjavali politiku SAD.

Ali, Adesnik kaže da su nekozisitentne i disorijentisane poruke iz Bele kuće tokom poslednjih nekoliko nedelja, u to vreme kontradiktorne najvišim odbrambenim i bezbednosnim zvaničnicima, samo jedna od prepreka.

Druga prepreka je to što će podjednako saveznici i savetnici sada staviti na stranu odluke i sporazume, dok se SAD ne povuku definitivno, u skladu sa Trampovim iznesenim željama.

"Zapravo, možete to očekivati", rekao je Adesnik. "To će svi sada da rade. Oni znaju pravila igre".

Za sada, zvaničnici SAD rade ono što mogu da ubede regionalne igrače da to nije slučaj.

"Naše vojno prisustvo u Siriji možda se menja, ali naš konačni cilj u Siriji ostaje isti", rekao je viši zvaničnik Stejt dipartmenta u petak.

"Nemamo nameru da imamo neodređeno vojno prisustvo u Siriji", rekao je zvaničnik. "Otići ćemo na takav natin da ne stvorimo vakume za teroriste koje bi teroristi iskoristili i da ne omogućimo ponovno jačanje ISIS-a bilo gde".

Zvaničnici SAD kažu da saveznici takođe treba da znaju da Vašington neće olabaviti pritisak na Iran, već da će koristiti druge alate da obezbedi da snage pod komantom Irana napuste Siriju.

"Sjedinjene Države ne napuštaju Bliski istok", rekao je drugi visoki zvaničnik Stejt dipartmenta, nazivajući izveštaje prema kojima SAD napuštaju region "pogrešnim narativom".