SAD: Sajber napadi na nekoliko bolnica

  • Asošijeted pres

Napad na nekoliko bolnica u SAD

Usled napada na kompjuterske sisteme nekoliko saveznih država, zatvoreni su bili urgentni prijemi, a pozivi su prosleđivani. Mnogi domovi zdravlja su bili zatvoreni u petak, dok su stručnjaci za bezbednost pokušavali da ustanove šta je problem i da ga reše.

Incident sa podacima počeo je u četvrtak u ustanovama kojima rukovodi "Prospect Medical Holdings" sa sedištem u Kaliforniji i bolnicama i klinikama u Teksasu, Konektikatu, Roud Ajlendu i Pensilvaniji.

"Kada smo čuli za ovo, sve sisteme smo skinuli sa mreže kako bismo ih zaštitili i započeli smo istragu sa nezavisnim istražiteljima. Dok traje istraga, prioritet nam je da izađemo u susret našim pacijetima, istovremeno pokušavamo pokrenemo rad što je pre moguće", navela je kompanija u izjavi.

U Konektikatu, hitni prijemi u dvema bolnicama su bili zatvoreni veči deo dana u četvrtak. Pacijenti su preusmeravani na druge zdravstvene ustanove.

"Naš nacionalno tim Prospect Medical Holdings radi na tome i pokušava da ustanovi razmere napada na naše organizacije", navodi Džilijan Menzel, glavna operativka u Zdravstvenoj mreži istočnog Konektikata.

FBI u Konektikatu je izdao saopštenje u kome navodi da radi sa nadležnim službama i napadnutim ustanovama, ali nije dao više detalja o istrazi.

Pojedine operacije, zakazani pregledi, laboratorijske usluge i druge procedure su suspendovani, a iako su se neka odeljenja za hitan prijem otvorila u četvrtak uveče, mnogi domovi zdravlja ostali su zatvoreni u petak. Pacijenti su lično obaveštavani.

Slični problemi su i u ostalim ustanovama koji radi u ovom sistemu.

U Kaliforniji, kompanija ima sedam bolnica u Los Anđelesu u Oranž okurugu, kao i dve institucije za mentalno zdravlje i jednu ustanovu od 130 kreveta za lečenje akutnih stanja. Iz ovih bolnica nisu odgovarali na pitanja novinara.