FBI istražuje hakovanje naloga zvezda

FBI je saopštio da “je svestan navoda” da je neko hakovao naloge grupe poznatih ličnosti, uključujući glumicu Dženifer Lorens, i da su njihove nage fotografije objavljene na internetu.

Agencija nije saopštila detalje o istrazi koju preduzima. Prema izveštajima, jedan haker je ušao u internet naloge holivudskih zvezda, ukrao njihove provokativne fotografije i objavio ih na vebsajtu za deljenje fotografija nazvanom 4chan. Sajt dozvoljava svakom korisniku da aplouduje podatke a da pri tome ne mora da koristi svoj pravi identitet.

Dženifer Lorens, dobitnica Oskara za film Silver Linings Playbook, kontaktirala je vlasti pošto su se fotografije, u nedelju, pojavile na internetu. Objavljene su i obnažene fotografije drugih zvezda, iako autentičnost mnogih snimaka nije potvrdjena.

Stručnjaci za sajber-bezbednost spekulišu da su hakeri u ovom slučaju iskoristili slabosti platforme za čuvanje fotografija na internetu. Kompanija Epl, koja upravlja popularnim sajtom za čuvanje podataka zvanom “iCloud”, razmatra da li su njeni nalozi ugroženi.