Samit u Sofiji: Podrška i saradnja, bez priče o proširenju

  • Elvir Bucalo

Sedište EU u Briselu

Ponovljeno obećanje dato prije 15 godina u Solunu o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana i bolje povezivanje unutar i regiona sa Evropskom unijom, dva su ključna cilja predstojećeg samita u Sofiji koji bi se trebao održati 17. ovog mjeseca. Sudeći prema nacrtu zaključaka, skup u Sofiji neće biti o proširenju, već prije o podršci državama Zapadnog Balkana u reformama i evropskim integracijama.

Pozicija sa koje dvije strane, evropska i regionalna, kreću je jasna: prva podvlači obećano prije 15 godina u Solunu druga, sa više ili manje uspjeha, djelom povrdjuju opredjeljenje da će sprovoditi reforme, usvajati evropske standarde, krećući se ka članstvu u EU.

To nacrt Deklaracije iz Sofije prepoznaje i smatra više nego dobrodošlim. Podsjećaju se tako partneri u regionu da su obećali primat demokratije, punu vladavinu prava, posebno borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanje ljudskih sloboda i prava manjina. Ne zaboraljaju Evropljani ni obećanje o osnaženju civilnog društva i nezavisnosti medija što je, podsjećaju, ključno u procesu demokratizacije.

Nacrt deklaracije samita o Zapadnom Balkanu očekuje i potvrdu lidera regiona da će jačati dobrosusjedske odnose, regionalnu saradnju i medjusobnu saradnju - što će reći, da će naći trajna rješenja bilateralnih nesuglasica koje su, vjeruju Evropljani, dio nasljedja prošlosti. Uz to, da će uložiti dodatne napore na trajnom pomirenju.

Sa svoje strane, Unija će više da radi na približavanju evropskih gradjana i ekonomija regionu i obratno, a to će, uvjerenje je stalnih predstavnika evropskih članica koji su autori nacrta Deklaracije, ojačati političku stabilnost, ekonomski prosperitet, socijalni i kulturni razvoj.

Potrebna je bolja povezanost - transportna, energetska, digitalna, ekonomska i ljudska. Posebna pažnja će biti posvećena mladima, što bi trebalo da pomogne ukupan socio-ekonomski razvoj Zapadnog Balkana.

EU i Balkan imaju mnoge zajedničke bezbjednosne izazove, naglašava nacrt Deklaracije, a to znači i koordiniranu zajedničku akciju protiv terorizma, radikalizacije. Zajednička akcija zaustavljanja izbjegličkog talasa, podsjeća se, dokaz je da region i Unija mogu i trebaju da rade zajedno.

Na svim ovim poljima će se intenzivirati aktivnosti, kontakti, a cijela je lista planiranih konkretnih koraka koji će se preduzeti na samom samitu ili neposredno nakon njega - od osnaženja saradnje Evropske agencije za kontrolu granica sa odgovarajućim autoritetima u regionu, do potpisivanja, primjera radi, sporazuma o osnivanju štaba transportne zajednice regiona u Beogradu, pokretanja novog paketa projekata transportnog povezivanja ( uz izdašnu evropsku finansijsku podršku) ili završetka formiranja regionalnog energetskog tržišta, koje bi trebalo da postane sastavni dio unutrašnjeg evropskog tržšta energijom.

Sudeći po nacrtu zaključaka, samit u Sofiji, iako nije posvećen proširenju, posvećen je svim elementima koje države regiona treba da razviju, unaprijede i usvoje, kako bi perspektiva obećanog članstva bila realna.

"Evropske perspektive za Zapadni Balkan treba da ostanu čvrsto opredjeljenje obje strane", poručio je u utorak i predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk u pismu evropskim liderima, uvjeren da , sem političkih poruka o perpsektivama, Unija mora da pokaže da joj je stalo do ekonomskog razvoja regiona - ulaganje u infrastukturu i ljudsku povezanost je od najvećeg evropskog interesa i cilj je da samit u Sofiji to i dokaže, zaključio je Tusk.