Sanjari zabrinuti sve neizvesnijom sudbinom reforme

Grupa demonstranata ispred zgrade Kapitola

Dan pošto je američki Kongres glasao za meru o otvaranju vlade, kojom nije bila obuhvaćena zamena za program DACA, aktivisti i “sanjari” okupili su se ispred zgrade Kapitola, u pauzama sastanaka sa svojimim senatorima i kongresmenima, od kojih su zahtevali da ih zaštite.

“Neki od njih su prošle nedelje – pre samo nedelju dana – davali brojna obećanja o tome kako će stati uz ‘sanjare’ i da neće popustiti, a onda smo u ponedeljak dobili ovo srceparajuće glasanje”, rekla je Alma Kuverti iz Pokreta za pravičnu imigracionu reformu

Mnoge koje štiti program DACA, među kojima ima i onih koji su mesecima lobirali kod zakonodavaca i protestovali, sada nisu optimisti.

“Želim da budem optimista, želim da verujem obećanjima, ali ovde sam bio nekoliko puta sa različitim organizacijama, koje koriste različite pristupe, sastajali se sa kongresmenima i pričalii im našu priču, aod njih konstantno čuli jednu istu stvar: ‘Radićemo na tome, radićemo na tome’. A nismo videli da to funkcioniše”, kaže Jeni Romero, jedna od zabrinutih sanjara.

Ona je u SAD došla sa pet godina. Kao i mnogi drugi “sanjari”, ona želi da zakonodavci usvoje čist zakon o njima, čime bi korisnicama DACA-e bio omogućen trajni ostanak u zemlji.

Stvar je hitna, kako kažu, jer mnogi uveliko gube svoj status.

“Nalazimo se u veoma teškom trenutku… i mi smo na neki način u stisci sa vremenom. Zato se toliko trudimo i zato vršimo snažan pritisak na naše lidere da usvoje nešto, jer što više čekamo sve više ljudi biva deportovano”, objašnjava sanjar Rejni Leonor.

Kongres ima vremena da se do 8. marta dogovori o dugoročnom finansiranju vlade, a mnogi zakonodavci obećali su da će ta mera obuhvatiti i zaštitu za “sanjare”.