Navalni odlučio da obustavi štrajk glađu

Protest podrške Alekseju Navalnom

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni, saopštio je da će postepeno okončati štrajk glađu koji je započeo zahtevajući da u zatvoru dobije odgovarajuću zdravstvenu negu. Navalni je nagovestio da je zahvaljujući podršci Zapada kao i unutar same Rusije, dobio veći deo onoga što je zahtevao.

Navalni štrajkuje glađu već 24 dana, a objavio je da će prestati nakon što je sindikat zdravstvenih radnika apelovao na njega da odmah prekine štrajk glađu.

"Ako nastavi, ugroziće svoje zdravlje i život. Nadamo se da će Aleksej sutra okončati štrajk glađu", rekla je Anastasija Vasiljeva, liderka sindikata i saradnica ruskog opozicionara.

Navalni je stupio u štrajk glađu 31. marta jer mu je odbijena medicinska pomoć zbog bolova u leđima i nozi.

Ne propustite: Bela kuća: Biće posledica ako Navalni umre u zatvoru

Ruski opozicionar je preživeo trovanje za koje je optužio Kremlj. Lečio se u bolnici u Berlinu nekoliko meseci, a po povratku u Moskvu je uhapšen i služi dvoipogodišnju zatvorsku kaznu zbog finansijskih malverzacija, za koje tvrdi da su politički nameštene.

Zvanična Moskva saopštava da je Navalni dobio svu potrebnu negu i da preteruje kako bi privukao pažnju.

Predsednik Vladimir Putin nikada u javnosti ne pominje Navalnog.

Širom zemlje, Rusi protestuju u znak podrške opozicionaru, a samo u sredu je uhapšeno više od 1.900 njegovih pristalica.

Ne propustite: Sindikat ruskih medicinara tvrdi da je zdravstveno stanje Navalnog kritično

Vasiljeva je rekla da je Navalni prebačen u civilnu bolnicu, te da su ga pregledali nefrolog, neurolog i neurohirurg.

Ona je dovela u pitanje terapiju koja mu je prepisana i pozvala lekare da objave ceo izveštaj o zdravstvenom stanju Navalnog.