Okinava - skupa cena pobede

  • Brajan Paden
Bilo je mnogo razornih bitaka i prekretnica u ratu na Pacifiku, ali je bitka oko Okinave, vodjena pre 70 godina, urezana u pamćenje kao najkrvavija i najskuplja u ratu, pa je korišćena i kao opravdanje za bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

Ove nedelje se obeležava sedamdeseta godišnjica od dana (15. avgusta 1945.) kada je Japan potpisao bezuslovnu kapitulaciju sa Sjedinjenim Državama i njenim saveznicima, čime je okončan Drugi svetski rat, najsmrtonosniji vojni sukob u svetskoj istoriji.

Bilo je mnogo razornih bitaka i prekretnica u ratu na Pacifiku, ali je bitka oko Okinave urezana u pamćenje kao najkrvavija i najskuplja u ratu, pa je korišćena i kao opravdanje za bacanje atomskih bombi na japanske gradove.

Invazija Okinave je poslednji i najveći sukob Drugog svetskog rata.U njemu su učestvovali - američka pomorska armada koja se sastojala od više od hiljadu brodova i stotina hiljada vojnika. Borbe su se vodile neprekidno 82 dana, tokom kojih su uništena sela, spaljene šume, dok je poginulo skoro dve stotine hiljada ljudi.

U malom muzeju u Marinskoj bazi na Okinavi, čuvaju se ratne fotografije, i brojni istorijski predmeti.

Kustos Mark Vejkaster kaže da je na Okinavi, japanski general, Micuru Ušidžima, vodio gerilski rat iscrpljavnja neprijatelja:

“ Njegov cilj nije bio da pobedi na Okinavi već da toliko iscrpi američke snage, da bi se Sjedinjene Države založile za mir. “

Veliki broj poginulih i snažan otpor na Okinavi, opravdao je odluku da se bace atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, da bi se slomila japanska moć.

I danas se na Okinavi mnogi sećaju strahota bitke u kojoj je poginula skoro trećina stanovništva. Japanski vojni bunkeri su sačuvani radi sećanja.

U Mirovnom muzeuj Himejuri govori se o skoro dve stotine devojaka koje su povučene iz školskih klupa da bi pružale zdravstvenu pomoć japanskim vojnicima. Mnoge su poginule tokom borbi. Šimabukuro Jošiko bila je teško ranjena u eksploziji. Kako kaže, japanska vojska ih je upozorila da će ih Amerikanci brutalno silovati i ubiti, ali umesto toga, jedan Amerikanac joj je spasao život.

“Tada sam pomislila – Je l’ to naš neprijatelj ? Slušala sam da su Amerikanci đavoli. Kada sam ga videla, lepo je izgledao i rekao mi je – Pomoći ću ti. “

Sećanja na ratna razaranja i poginule doprinose da su mnogi na ostrvu pacifisti, koji kritikuju i dalje američko vojno prisustvo na ostrvu i nastojanja domaćih konzervativaca da se ojača japanska vojska.