Senatori Džonson i Marfi: Amerika će podržati sporazum koji postignu Srbija i Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa senatorima iz SAD Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem u Beogradu, 6. septembra 2019. (Foto: Rade Ranković, VOA)

Amerika će podržati sporazum koji postignu Srbija i Kosovo i Vašington želi da učini sve što može kako bi podržao dijalog i proces Beograda i Prištine u kojem oba naroda moraju nešto da daju i nešto da dobiju, poručili su američki senatori Ron Džonson i Kris Marfi tokom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u petak u Beogradu.

Sa druge strane, posle susreta sa američkim senatorima, Vučić je rekao da Srbija ne može da prizna nezavisnost ako ne dođe do kompromisnog rešenja, kao i da je interes Srbije intenziviranje političkog dijaloga sa SAD na visokom nivou.

Ron Džonson kao republikanac i Kris Marfi kao demokrata su istakli da su došli da bi preneli potpuno jasnu poruku da su i republikanci i demokrate u Kongresu uz Srbiju i da žele snažnije partnerstvo.

"Amerika je ovde da vam bude prijatelj i obe nacije će imati veliku podršku u postizanju sporazuma", rekao je Džonson i dodao da Amerika ne vrši pritisak na Srbiju: "Umesto reči pritisak, ja bih upotrebio reč podrška. Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, bio je jasan kada je naglasio da Amerika pruža podršku Srbiji i Kosovu, čime daje prostor da dve nacije odluče same kakav će biti sporazum i dogovor. I na kraju tog procesa mi ćemo podržati sporazum koji postignu dve strane", rekao je Džonson

Ne propustite: Američki senatori: Potrebno žrtvovanje da bi dijalog uspeo

Senator Marfi, rekao je da se nada da će i vlasti u Prištini nakon kosovskih izbora učiniti neophodne korake kako bi se dijalog nastavio:

"Mi mislimo da možemo da imamo veće partnerstvo sa Srbijom, da možemo da vidimo Srbiju da se približava mnogim američkim političkim i ekonomskim saveznicima u Evropi. Verujemo da stranama treba da damo prostora da dođu do zaključaka koji će biti prihvaćeni na obe strane", naglasio je Marfi.

Your browser doesn’t support HTML5

Vučić za Glas Amerike: Razumemo stav SAD, ali borimo se za svoje interese

Po rečima Aleksandra Vučića interes je Srbije intenziviranje političkog dijaloga sa SAD na visokom nivou. Takođe, on je rekao da je senatorima preneo da Srbija očekuje ukidanje kosovskih taksi i da je spremna za kompromis koji ne podrazumeva da jedna strana dobije sve, a Srbija ništa:

"Srbija može da razgovora o svemu samo ako dođe do kompromisnog rešenja. Ako nema kompromisnog rešenja mi ne možemo da priznamo nezavisnost Kosova. I nema tu filozofije velike. I može da nas muči ko god hoće, može da nam radi ko god hoće, a to ovi ljudi ne rade. Takođe, onaj ko misli da nam trebaju odnosi sa Amerikom koji će da budu neprijateljski - nađite tog genija u Srbiji koji će da vodi zemlju uspešno, a da ima neprijateljske odnose sa Amerikom. Ja nisam taj", izjavio je Vučić na konferenciji za medije.

Ne propustite: "Imenovanje Palmera pokazuje interesovanje Trampove administracije, ali su ciljevi i dalje nejasni"

Tokom dana senatori Džonson i Marfi posetili su i Skupštinu Srbije, gde su sastali sa Poslaničkom grupom prijateljstva sa SAD i tom prilikom naglasili da će za iznalaženje rešenja kosovskog pitanja biti potrebna velika odlučnost i politička hrabrost, ali da to treba posmatrati kao korak ka ozdravljenju odnosa.

Predsednik grupe Dragan Šormaz je rekao da Srbija očekuje podršku SAD tokom pregovora Beograda i Prištine i ocenio da je uključivanje Amerike u taj proces neophodno i da može dodatno da doprinese osnaživanju partnerskih odnosa dveju zemalja.